С ритуал и молитва в Килифарево отбелязаха празника Трифон Зарезан

Публикувано на пт, 14 Февр. 2020
239 четения

С традиционния ритуал по зарязване на лозето и с молитва към Бога в Килифарево бе отбелязан големият български празник Трифон Зарезан. Тържествата започнаха с шествие от централния градски площад до Историческия музей, в чийто двор бе отслужен благослов от отец Йоан.

„От всяка пръчка да напълним кана, от всяка лоза – по една бъчва. Както майка милва децата си, тъй стопанин да се грижи за лозята си“, наричаше „Царят на лозята“ Роман Петров, докато зарязваше първите клонки. След него в ритуала се включиха зам.-кметът на община В. Търново проф. Георги Камарашев, кметът на Килифарево Димитър Събев, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и др.

„С отбелязването на празника ние искаме да съхраним дългогодишните традиции. Участвайки в тези тържества за пореден път изразяваме своята надежда за една добра година. Нека да е на берекет, да е здраве и добруване на всички семейства“, обърна се към десетките присъстващи градоначалникът на Килифарево.

Традициите, свързани с отбелязването на Трифон Зарезан в Килифарево са от далечни времена. Големият празник започва да се празнува през 1928 г., когато в градчето е построена първата в България кооперативна изба „Трифон Зарезан“. Тя продължава своя живот повече от 70 години, като главния майстор, който прославя килифаревското вино и килифаревския пелин е известен винар от Сухиндол. Той и неговите качествени напитки спомагат през 1973 г. Килифарево да бъде обявено за град. Делегацията, която отива в София, занася на Пенчо Кубадински дамаджани с вино и пелин и той лобира за осъществяването на идеята, разказва с усмивка хаджията Роман Петров, който е председател на Клуб „Традиции“ към Народно читалище „Напредък 1884“ в град Килифарево. Празнуването на този празник не е прекъсвало дори по време на войната. Традициите повеляват рано сутринта стопанката да стане и да приготви обредна питка, която да е украсена с изображение на грозд или сърп. Стопанина взема и прекадява лозата, а след това заедно с челядта се отправят към лозето. Там те се молят на бог и на св. Трифон да им дарува здраве и берекет, да ги пази от суша, от градушка и други неприятности, а след това зарязват лозите, обясни Петров и допълни, че задължително празникът завършва с веселие и празнична трапеза за всички гости.

Николай ВЕНКОВ

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново