С пищна трапеза в библиотеката отпразнуваха Ивановден и откриха изложба на Руси Русев

Публикувано на пн, 9 ян. 2023
456 четения

В Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново по традиция отпразнуваха Ивановден. За културната институция той е голям празник, тъй като в нея работят много именници – няколко човека носят името Иван, а много други – негови производни. Празникът бе ознаменуван с пищна трапеза и молебен за здраве с водосвет, отслужени от отец Асен от Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”. Както винаги тържеството организира зам.- директорът на библиотеката Иван Александров, а на него присъства и именичката Ивелина Стефанов от Държавния архив във В. Търново.
Празникът традиционно беше съпроводен и от изложба – сега това беше мемориалната „Спомен за Руси Русев“ на покойния вече търновски художник, която ще остане във фоайето на библиотеката до 16 януари.
„С тази изложба поставяме началото на Културния календар на РБ „П. Р. Славейков“ за 2023 г., поздравяваме колегите – именици и си пожелаваме успешна година“, каза доц. д-р Калина Иванова, директор на културната институция при откриването на събитието. „С експозицията искаме да почетем паметта на Руси Русев, който е наш дългогодишен приятел“, добави тя, разказвайки, че библиотеката е била домакин на много негови изложби и е издала каталог с картини на автора, като сега предстои издаването и на нов албум.
„ Изложбата, която е пред вас, разкрива творчеството на един художник, който вече не е между нас, но всъщност е тук със своите картини, своите мисли и идеи, изпълнени в материал, отразяващи и неговия характер“, каза Сашо Филев, великотърновски творец и куратор на експозицията, който говори за живота и творчеството на своя приятел и колега.
Във връзка с Ивановден, семейството на Руси Русев, част от което присъстваше на откриването на изложбата, дари на библиотеката икона на Св. Иван Рилски, нарисувана от него и дипломната му работа. Съпругата му Антоанета Добрева сподели, че той е бил първия студент във Великотърновския университет, изработил дипломната си задача от камък. Тя разказа, че Русев е обичал живота и по душа е бил селски човек. Негови наследници са двама сина и петима внуци, като две от внучките са наследили любовта му към рисуването и дори са били вдъхновение за някои от творбите му. Ръководството на библиотеката от своя страна откупи една от последните картини на художника.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново