С околосветско пътешествие Езиковата гимназия отпразнува 65-ия си рожден ден

Публикувано на чт, 16 февр. 2023
1599 четения

Със зрелищно тържество пред пълната зала на МДТ „Константин Кисимов“ Езиковата гимназия във В. Търново отбеляза 65-ия си рожден ден и 138 години от рождението на своя патрон проф. д-р Асен Златаров. Празничната програма, която премина под надслов „Магията Езикова“, беше организирана и изпълнена изцяло от учениците и учителския екип. С нея те показаха, че освен силни в учението, са талантливи и в изкуствата и използвайки различни езици, отведоха зрителите на околосветско пътешествие.
Събитието започна с прожекция на кадри от предишни тържества, след което всички посрещнаха училищното знаме. В ролята на водещи влязоха младият учител по английски език Василена Филипова, която е възпитаник на училището, ученичката от нейния клас – Ева Захариева, и Пресиян Делинешев от 11 „а“ клас, както и дългогодишният учител по физическо възпитание Бранимир Белчев.
„Днес, след 65 години градеж, ние – учителите и учениците на Езиковата гимназия, с обич, грижа и всеотдайност поддържаме жив пламъка на златарското и с ентусиазма на първосъздателите, с тяхната вяра и мъдрост пишем историята на своето училище и бъдещето на поколения златаровци“, каза в приветствието си Смилена Тодорова, директор на ПЕГ “Проф. д-р Асен Златаров“.
„Езиковата гимназия безспорно е една от емблематичните образователни институции в нашия град, която гради авторитета му като образователен център не само в България вече повече от 6 десетилетия“, отбеляза Нейко Генчев, зам.- кмет на Община В. Търново, в поздравителното си слово. Той благодари на учителите и ръководството за всеотдайните им усилия, на учениците за успехите, с които В. Търново се гордее, и на родителите за подкрепата към тях. „Бъдете мили и добри с хората, които ще срещнете по пътя си нагоре! Бъдете силни, особено когато се чувствате слаби! Бъдете смели, най-вече когато сте уплашени! Не се страхувайте да си поставяте високи цели и бъдете оптимисти, когато ги постигате! А когато останете без сили, си спомнете, че сте златаровци, което означава, че можете повече, и всеки ден бъдете страхотни, каквито сте“, обърна се той към учениците на гимназията.
„65 години за едно училище не са чак толкова голям период от време, но те показват, че през различни етапи от нашия живот то е вървяло напред, развивало се е и ще продължи да се развива, след като има такъв добър екип. За 65 години в гимназията се обучиха много ученици, но за мен по-важното е, че тя се превърна в едно от най-успешните и привлекателни училища в област В. Търново“, каза Розалия Личева, началник на Регионалното управление на образованието във В. Търново.
От името на училищната общност приветствие поднесе Кина Котларска, директор на СУ „Емилиян Станев“, която бе посрещната и изпратена с бурни овации. Тя зарадва всички с новината, че Синдикалната организация на търновските директори на училища подарява на гимназията мултимедиен проектор. Котларска сподели, че тя също е част от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“, защото преди 41 години е завършила това училище, а след нея там са учили синът й, сестра й, братовчед й и децата им. В залата беше и нейната майка, която 40 години е била учител в училището, както и класният ръководител на Котларска. Директорката на СУ „Ем. Станев“ изненадващо приветства франкофоните и на френски език, с което накара залата да избухне в аплодисменти и радостни възгласи.
Сред официалните гости бяха още Венцислав Спирдонов, председател на Общинския съвет на В. Търново, Жельо Желев, общински съветник, Анхел Барнола и Рубен Саенс, съветници по образователните въпроси към Посолството на Испания в България, Пиер Колио, директор на Френския институт в София и съветник по сътрудничеството и културната дейност, представители на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, Мадлен Аврамова, директор на „Алианс Франсез“, директори и представители на училища от В. Търново, членове на Обществения съвет към гимназиите и представители на издателства, учители, директори и служители, работили в Езиковата гимназия в старата столица.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново