С нови лица коалицията ГЕРБ-СДС регистрира листата си в РИК

Публикувано на пн, 11 окт. 2021
6473 четения

Коалицията ГЕРБ-СДС регистрира в РИК листата си с кандидати за народни представители в предстоящите парламентарни избори. Документите бяха внесени от областния координатор на партията Даниел Панов. Коалицията влиза в предизборната надпревара с петима нови кандидати, които не са участвали в предходните две листи. Трима са професорите сред кандидатите за народни представители, четирима са лекарите, всеки от които с голям опит в битката с Covid-19. Листата включва още университетски преподаватели, учители, общественици с опит в местната власт, предприемачи и юристи.

Водач на листата на ГЕРБ отново е бившият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той е завършил Медицинския университет в София, има две магистърски степени – по медицина и по обществено здраве и здравен мениджмънт. Проф. Ангелов е и магистър по финанси от УНСС в София. През 2006 г. постъпва като хирург в УМБАЛ “Александровска” в столицата. От 2013 г. до избирането му за министър на здравеопазването през 2020 г. е директор на болницата.

На второ място е проф. д-р Любомира Попова, учен и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Трети е издателят, журналист и общественик Димитър Николов, бивш председател на Общинския съвет в Г. Оряховица, който е кандидат за народен представител от СДС. Четвърти в листата е предприемачът и областен координатор на МГЕРБ Георги Недев. След него се нареждат предприемачът Станислав Стоянов и адвокат Любомир Брайнов от гражданската квота. На седмо място е преподавателят в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов Станислава Стоянова, осми е археологът проф. д-р Хитко Вачев, също от гражданската квота. Той е в Инициативния комитет за обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица.

Девета е д-р Емилия Георгиева – общопрактикуващ лекар и общественик от Стражица, на десета позиция е Росица Димитрова – специалист по социални дейности с дългогодишен опит и представител на Велико Търново и региона в Националния изпълнителен съвет на Жени-ГЕРБ. На следващите места в листата се нарежда уважаваният хирург д-р Николен Стойнов, който няколко пъти е носител на приза „Лекарите, на които вярваме“. На дванадесета позиция е общопрактикуващият лекар от Полски Тръмбеш д-р Емил Енчев. На  тринадесето място е Венцислав Георгиев – доктор по политология, следван от финансиста Стефан Бранзелов, учителя Никифор Тодоров и студента Георги Тодоров.

„Коалицията ГЕРБ-СДС залага най-вече на диалог в Народното събрание. Мисля, че вече е време парламентът и народните представители, които ще бъдат избрани да имат този диалог, защото местната власт в момента е гръбнака на държавата. С тези промени, които направихме в листата и петте нови лица в нея, смятам, че този диалог ще го има от наша страна“, заяви Даниел Панов. Той подчерта, че най-важната задача пред новия парламент е приемането на държавния бюджет за 2022 г. В тази връзка местната власт и кметовете на общини апелират за диалогичност предвид очакваната трудна година. „Никой в момента не мисли след 1 януари как ще се плаща електроенергията на детските градини, на училищата, детските ясли и социалните услуги, защото бюджетите на общините са разчетени в една рамка, а в момента тя е променена. Нашите кандидати могат да дадат много и в сферата на здравеопазването, и в сферата на образованието, икономическото възстановяване, социалните дейности. Разчитаме и на младите хора с новаторските идеи и хъса за работа“, каза още Даниел Панов. Областният координатор на ПП ГЕРБ допълни, че разчита на водача на листата проф. Костадин Ангелов и останалите лекари да помогнат в сферата на здравеопазването за излизането от здравната криза и за засилване на ваксинационния процес.

„По време на криза човек трябва да прояви отговорност, а в рамките на два парламента кризата и хаосът са огромни. Това, което може би някои хора не знаят е, че от 10 г. председателствам Специализирания експертен съвет за опазване на паметниците на културата в Министерство на културата. И знам какво е постигнато. Но знам и къде са слабостите и с моята компетентност и с тази на останалите кандидати, смятам, че мога да дам достатъчно или да тласна нещата в определена посока, за да имаме един наистина добър Закон за културното наследство. И не на последно място инициативата за закона за старите столици“, заяви проф. Хитко Вачев.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново