С над 64 000 лв. модернизират Домашния социален патронаж

Публикувано на вт, 19 Ное. 2019
117 четения

С над 64 000 лв. предстои да бъде обновен Домашният социален патронаж, чиято база е в Дебелец. Със средствата ще бъде закупено ново кухненско обзавеждане и оборудване за нуждите на социалната услуга. Община В. Търново вече обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. В нея е заложено закупуването, доставката и монтажът на различни видове работни маси, професионална съдомиялна, две професионални електрически фурни, хладилен шкаф и др.
Домашният социален патронаж е комплекс от социални услуги, включващи доставяне на храна в дома на потребителите, помощ в поддържането на лична хигиена, битови услуги и др. Дейностите се финансират със средства от общинския бюджет.
Основната база за приготвяне на хранителните продукти е в Дебелец, разкрити са и два филиала – в селата Ново село и Балван. В кухнята в Дебелец ежедневно се приготвя и доставя храна за нуждите на повече от 430 потребители, включително и за 25 деца с увреждания от Дневен център “Дъга” във В. Търново, както и за обществената трапезария в старопрестолния град. През миналата година услугите на домашния социален патронаж и конкретно – на базата в Дебелец, са ползвали 590 жители на В. Търново, Килифарево, Дебелец, селата Присово, Церова кория, Беляковец, Леденик, Велчево и Пчелище. Тенденцията за постоянен ръст в броя на потребителите, както и липсата на по-значими ремонти и обновявания на материалната база, затрудняваха работата на кухнята майка в Дебелец. В началото на тази година беше одобрен проектът за ремонт на Домашния социален патронаж, финансиран по програма “Красива България”.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново