С над 430 000 лв. ремонтираха детска градина „Пролет“

Публикувано на пн, 22 Апр. 2019
1277 четения

Над 430 000 лв. са вложени в ремонта и обзавеждането на Детска градина „Пролет“ във В. Търново. Със средствата е обновена фасадата на сградата, направен е ремонт на покрива и вътрешните помещения, подменени са ВиК, ел. и отоплителната инсталация, поставена е топлоизолация. Обзавеждането също е сменено, а дворното пространство е обновено.

„Радвам се, че 82 г. от създаването на детското заведение, то придоби този вид – съвременен и европейски, който всички ние искаме за нашите деца. Благодаря на строителата фирма, на ръкводстовото на проекта и най-вече на учителите и целия персонал на детска градина „Пролет“ за това, че дават нужното внимание на децата“, заяви кметът на старата столица Даниел Панов.

Ремонтните дейности са част от проекта „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общата инвестиция е в размер на 8,7 млн.лв., като собственото участие на Общината е 805 000 лв. В машабния проект са включени три детски градини и три училища детските градини – „Пролет“, „Рада Войвода“ и „Ален мак“, СУ „Владимир Комаров“, „Георги Сава Раковски“ и Спортното училище.

„Благодаря на кмета г-н Панов за това, че нашата детска градина бе една от първите, включени в проекта“, заяви директорът на детската градина Петя Цикалова.

Сградата на ДГ „Пролет“ е паметник на културата. Тя е завещана през 1948 г. от Тодора Константинова Русева на Великотърновска община, с единственото желание да бъде използвана за възпитанието и обучението на малките деца от кв. „Асенов”. През 1982 г. сградата е реконструирана, направен е основен ремонт и уширение, а през 1996 г. към детската градина е открита и една яслена група. В момента в детското заведение се обучават общо 118 деца. За откриването на реновираната детската градина малчуганите бяха подготвили богата музикална програма. Гости на празника бяха още Пенка Игнатова – директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, Зорница Кънчева-Миладинова – началник отдел „Околна среда“ и ръководител на проекта, педагози, работили в ДГ „Пролет“ и родители.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново