С молебен във ВТУ почетоха паметта на св. Патриарх Евтимий

Публикувано на чт, 21 ян. 2016
646 четения

Великотърновският митрополит Григорий отслужи акатис в новостроящия се храм.

Строителните работи по завършването на университетския храм във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” отново са възстановени. Това е единствената църква в България, която носи името на св. Евтимий, Патриарх Търновски. Средствата са подсигурени от бизнесмена Стефан Шарлопов, който е възпитаник на търновската алма матер.
Вчера студентите и преподавателите от университета почетоха с молебен паметта на търновския светец. В деня, когато православната църква почита живота и делото на св. Евтимий, Великотърновският митрополит Григорий отслужи акатис в новостроящия се храм. На богослужението присъстваха ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов и деканът на Православния богословски факултет доц. Евгений Николов.
След църковната служба гостите поднесоха цветя пред паметника на свети Евтимий. Монументът е открит официално на 8 май 1978 г. по случай 650-годишнината от рождението на Търновския патриарх. Паметникът е дело на скулптора Борис Гондов и архитекта Димитър Кръстев.
Колко средства ще са необходими за окончателното завършване на храма на ВТУ ще стане ясно в процеса на работа. Църквата е готова в груб строеж, а в строителните дейности до момента са вложени над половин милион лева. Средствата са осигурени от дарители, собствени средства на ВТУ и Общината, а най-крупният благодетел е Стефан Шарлопов. На 21 юли 2010 г. Министерският съвет обяви имота от публична държавна в частна държавна собственост и безвъзмездно го прехвърли на Българската православна църква, която пък го преотстъпи на Великотърновската митрополия.
Първата копка на храма беше направена на 20 януари 2003 г. в присъствието на патриарх Максим и членовете на Светия синод на БПЦ. Тогава беше отбелязана 610-годишнина от кончината на св. Евтимий. Висшите духовници положиха трите основни камъка на храма, кръста и летописната записка. Храмът е трикорабен, триабсиден, куполен, с притвор и портик. Храмът може да събере 150-200 богомолци. Под наосното пространство е изграден параклис, носещ името на светите братя Кирил и Методий. Автор на проекта за църквата е покойният арх. Теофил Теофилов.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново