С макет на варненски хотел ученичка спечели престижна награда

Публикувано на вт, 23 февр. 2021
106 четения

Кристина Статева от ПГСАГ “Ангел Попов” във В. Търново спечели Специалната награда на Кмета на град Варна в десетия Национален ученически конкурс “Български архитектурни паметници в макети”. Участието на дванадесетокласничката, която иска да учи и да се занимава с архитектура, се състоеше в изготвяне на макет в мащаб 1:100 на сградата на хотел “Москва”, намираща се на улица “Цариброд 10” в град Варна. Тя е построена през 1910 година по проект на арх. Манол Йорданов. Кристина се обучава в специалността “Строителство и архитектура”, а неин ментор е учителят арх. Мартин Лазаров.
В надпреварата се включиха участници от общо 22 града с 45 творби. Целта на конкурса е да се засили интересът на учениците към българската история, в частност към архитектурните паметници, изградени преди и след Освобождението през 1878 г. Темата на тазгодишния конкурс беше “Архитектурни паметници по българското Черноморие”.
Други две ученички от гимназията също спечелиха награди от национален конкурс – “Моите детски мечти”. Той се организира от МОН и Националния дворец на децата. Йоана Иванова се класира на второ място в категория “Рисунка”, а Никол Трайкова – на трето място в категория “Приложно изкуство”. Двете момичета са в 11 клас и изучават специалност “Интериорен дизайн”. Техен ръководител е Даниела Петрова, старши учител практическо обучение.
Целта на конкурса “Моите детски мечти” е да се стимулира детското творчество и въображение. В него се дава възможност децата да споделят своите мечти в областите литература, музика, изобразително изкуство и приложни изкуства.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново