С изложба и Кръгла маса в Регионалната библиотека почитат Снежана Янева

Публикувано на пт, 10 мар. 2023
184 четения

С изложба и Кръгла маса, посветени на 71-годишнината на Снежана Янева, в РБ “П. Р. Славейков” във В. Търново почитат радетелката за модернизацията на библиотеките и развитието на библиотечното дело. Експозицията, която беше открита на 9 март в 17,30 ч., е свързана с делото на Янева и значението му за българската книжовност и култура. Тя показва как три десетилетия идеите и проектите на един вдъхновен лидер, работещ на обществени начала, обединяват цялата българска библиотечна общност да демократизира библиотеките, съчетавайки традициите с най-добрите световни практики. Кръглата маса, която ще започне в 10 ч. на 10 март, ще е на тема “Традиции, иновации, лидерство с ум и сърце”. В нея ще участват колеги на Янева, които ще представят пред обществеността как Регионалната библиотека във Велико Търново продължава делото ѝ, обогатява резултатите от нейната дейност и развива професионализма на всеки библиотекар в библиотека, която отбелязва 100-годишнината си на всепризнат книжовен център, посочват организаторите от Мемориален фонд “Снежана Янева”, който на събитията ще бъде представляван от проф. д-р Емилия Янева.
Повече от 30 години Янева беше радетел за модернизацията на библиотеките и развитието на библиотечното дело, подпомогнала в кариерното израстване много от библиотечните ръководители чрез организиране на библиотечен обмен във водещи обществени библиотеки и библиотечни форуми в САЩ и Европа. Тя работи неуморно, отдавайки цялото си свободно време за осъществяване на родолюбивата мисия – българските библиотеки да имат важна роля в процесите, свързани с културно-образователния живот на българина, и спомогна за издигане на авторитета на обществените библиотеки в страната, припомниха от Регионалната библиотека. Янева бе дългогодишен председател на Българската библиотечноинформационна асоциация, на Фондация “Глобални библиотеки – България” и директор на Информационния център в Посолството на САЩ в България.
Припомняме, че през март 2021 г. Регионалната библиотека във Велико Търново преименува специализирания си отдел за средношколци и възрастни читатели на “Снежана Янева” и в нейна памет бе засадено вечнозелено дърво.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново