С голям часовник от цветя старата столица става българската Женева

Публикувано на чт, 19 сеп. 2019
272 четения

Голям цветен часовник като този в Женева ще е най-новата атракция във В. Търново. Той ще е първият подобен в България и ще отмерва точното време в градинката пред Факултета по изобразително изкуство. Идеята за поставянето му е на членовете на Ротари клуб – В. Търново. За осъществяването ѝ те са дарили 10 000 лв. лични средствата.
Красивата цветна композиция в центъра на старата столица ще е с диаметър 5,20 м. Дължината на стрелката, която ще отброява минутите, е 2,40 м, а тази с часовете ще е с 80 см по-къса, посочи Кольо Дамянов, който е сред учредителите на търновския Ротари клуб. Съоръжението е закупено и поставено от представителите за България на италианска фирма, която държи голяма част от пазара в Европа за часовници, поставени в градска среда. Устройството е оборудвано с GPS връзка. Ще се сверява само на определен период от време
Цветните композиции ще са дело на специалистите от Общината, като цветята ще се сменят два пъти в годината – за есенно-зимния и пролетно-летния сезон. Има идея да се сменят и при различни празнични поводи. Ротарианците призоваха великотърновци и гостите на града да пазят новото цветно бижу на старата столица.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново