С факелно шествие отбелязаха 95-годишнината на Старопрестолната гимназия по икономика

Публикувано на ср, 10 Дек. 2014
1169 четения

С факелно шествие до хълма Царевец учениците и учителите от Старопрестолната гимназия по икономика отбелязаха 95-годишнината от създаването на училището. Внушителното множество предвождаха музикантите от военния оркестър на НВУ “Васил Левски”, а на входа на историческата крепост факлоносците се подредиха в почетна стража. Преди това в чест на празника в църквата “Св. Никола” бе отслужен водосвет. От една килия в храма през 1919 г. започва своя исторически път Нисшето търговско училище във Велико Търново. В знак на почит там бе открита и осветена паметна плоча.
На 95-годишнината на професионалното училище бяха посветени редица инициативи. Зам.-кметът Снежана Данева-Иванова, началникът на РИО инж. Розалия Личева, преподаватели в Стопанска академия ­ Свищов, и ВТУ и още куп гости уважиха тържествения педагогически съвет. С почетни грамоти бяха отличени бивши директори и учители, а на финала абитуриентката Мария Георгиева връчи капсула на времето на директора Дора Тодорова. В капсулата са съхранени посланията на учениците от випуск 2015, учителите и гостите с пожелание тя да се допълни на 100-ия юбилей на гимназията и да се отвори по-късно.
В далечната 1919 г. настоятелството на Търговско-промишленото дружество в старата столица иска разрешение за организирането на вечерни търговски и занаятчийски курсове. Така започва забележителното начало на училището, което през годините носи различни имена, а сред тях са Държавна търговска гимназия “Симеон Княз Търновски”, Икономически техникум “Васил Коларов” и др. Вече 95 г. гимназията присъства в обществения и икономическия живот на В. Търново и региона. 10 180 зрелостници са получили дипломи за средно образование от Старопрестолната гимназия по икономика. Сега в училището се обучават 400 ученици, разпределени в 4 специалности ­ “Банково дело”, “Оперативно счетоводство”, “Икономическа информатика”, “Икономика и мениджмънт”. С много добър успех от матурите могат се похвалят зрелостниците. Затова с всяка следваща година процентът на завършилите ученици, които продължават обучението си във вуз, става все по-висок.
Възпитаниците на гимназията редовно печелят призови места на националните конкурси по счетоводство, “Най-добра бизнес идея”, състезанията по икономика, публични финанси. Те участват и в инициативите на програма Джуниър Авчиймънт. От юни т.г. търновското школо е пълноправен член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Ученици и учители работят активно и европейски проекти и програми. Гимназията си партнира с училища, образователни институции, стопански организации от Португалия, Испания, Италия, Германия, Австрия, Латвия, Турция, Румъния, Чехия, Полша, Исландия.
З. ГЕОРГИЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново