С ерудицията си Николай Колев чупи рекордите в играта “Последният печели”

Публикувано на вт, 20 окт. 2020
5046 четения

Десет поредни победи натрупа в играта “Последният печели” великотърновецът Николай Колев. В тръгналото тази есен предаване на БНТ, което се излъчва всяка вечер, 47-годишният библиотекар продължава да удивлява със своята ерудиция, а докъде ще стигне – предстои да разберем.
Участието му всъщност започна с драматична победа и му я донесе… цацата. Ники изоставаше от съперника си на финала, когато буквално в последната секунда даде верен отговор на въпроса “коя риба варненци наричат трицона”. Така изравни резултата и после би при “дузпите”, а оттогава досега громи конкуренцията.
Историк е по образование и мечтата му била да стане учител. “От малък съм по библиотеките, а вече почти 16 г. работя там. Завърших история, после записах и география. Дълго кандидатствах за учител, но неуспешно, явно това не е бил моят път. Бил съм пазач, после шивач, макар и с една действаща ръка, дори гостувах във “Всяка неделя” при Кеворкян и Карбовски да говорим за това”, разказва той. Обича много познавателните игри и като изгледал първото излъчване на “Последният печели”, кандидатствал. Попълнил онлайн формата, която е обширна и с въпроси предимно за самия него, а още след десетина дни получил покана за участие.
Николай Колев има сериозен опит в тези игри, три пъти е участвал в “Минута е много”. “Първото беше през 2005 г., когато идваха във В. Търново с темата “Търновски манастири”. Спечелих предаването, но в следващото издание в Габрово ме изпревари един ученик. После отново участвах с темата “Шопен”, защото реших, че една победа не ми е достатъчна, но се случи почти същото. Оттогава познавам редица участници като Николай Викторов, Теодор Борисов и много други. Поканиха ме за трети път с тема “Троянски манастир”, загубих от много силен съперник. Но направиха едно обзорно предаване и мен като участник, който не е станал трикратен победител, но се е представил много добре, ме наградиха с екскурзия в Чехия. Петър Вучков ми надписа книгата с автограф: “Николай, ти много знаеш!”, спомня си великотърновецът.
После участва в “Един срещу всички” като част от публиката “Мафия”, която трябва да разсейва играчите, като отговаря на въпроси. Със сигурност ще запомни играта си в “Стани богат” през 2011 г., където стига до 5000 лв. без нито един използван жокер, но го заковали с въпроса “Кои коси са най-гъсти”… Оказали се не къдравите, както предполага, а русите. Спечелените 3000 лв. вложил по най-добрия възможен начин – отишъл в Израел и станал хаджия. Самият министър на туризма им издал удостоверението за хаджии. “Беше интересно, защото след това обиколих цяла България със снимките си от Израел и правих беседи, които имаха голям интерес сред хората. По градове и села, пред всякакви аудитории, по два часа слушаха с огромно внимание”.
В “Последният печели” обаче предизвикателството е, че темите са най-разнообразни, а сред тях – и невероятни като “Сто години самота”, “Платна”, “Дълги крака”, “Оле” и т.н. Не можеш да предположиш какви въпроси ще има вътре. Най-уверен Николай се чувства в темите за България. По линия на “Стоте национални обекта” е обиколил цялата страна и има поглед и познания. В историята също е в свои води. Най-много го затрудняват спортните теми, където има само най-обща култура. Природните и точните науки са още по-трудни, имаше например тема “Елементарни частици”.
Ники прави впечатление със спокойствие и овладяност в играта. “Не мога да кажа, че съм бил притеснен. Най-стресиращо е натискането на бутона, но с течение на игрите го усвоих. Но предизвикателство е и дали да натиснеш и да отговориш, още преди да си чул въпроса, или да изчакаш, защото и в двата случая има риск. Има много отговори, които знаех, но не винаги мозъкът е услужлив и реагира навреме. Примерно, знам всичко за Мария Статулова, но не мога веднага да се сетя името ѝ. Или пък известни спортисти. И си мисля колко хора, донесли слава на България, ще си кажат: може ли да не ни знае…”, споделя той.
За себе си казва, че не е свръхемоционален, защото животът го е изправил пред по-специфични неща, в които трябва да е по-спокоен, за да ги преодолява. Самата игра определя като сериозна и свързана с мисловна дейност, затова се опитва да е сдържан и спокоен. На най-елементарните въпроси пък се чувства гузно и дори оставял другите участници да се изявят. С отлични впечатления е от водещия Орлин Горанов. “Много ерудиран, хареса ми, че доста навътре приемаше незнанието на въпросите, свързани с родната естрада, със спорта. Той е човек с много стил, много поддържан физически, с хубав глас, демонстрира добро отношение към хората, с което ги печели.”
Работата в библиотеката му дава много, но грешат тези, които си мислят, че там чете книги. “Нямаме такова време, защото, освен да работим с читатели, се занимаваме с дигитализация на фонда и много други неща. Отделям време за четене след работа. Но библиотеката ми помага с това, че съм запознат с книгите, които излизат, идват много писатели, художници, досегът с които ме обогатява. Когато гледам нещо по телевизията и ме впечатли, след това го търся и чета специализираната литература”, казва Николай.
Колегите му го изненадаха приятно, като онзи ден му връчиха почетния знак на РНБ “Петко Славейков”, както и две от най-новите ѝ издания. А освен всичко му подариха и стихове, посветени на участието му в “Последният печели”. “Моята основна идея с участието бе да вдигна авторитета на библиотекарската професия, да покажа, че не сме някакви чиновници, и да променя отношението към нас, и съм доволен, че колегите усетиха това. Не съм отишъл в “Последният печели” заради победите, имам достатъчно много досега”, споделя той.
Иначе има доста хобита. За неговия музей на социализма, който се намира на тавана му, вече сме писали. “Още добавям нови експонати, като историк са ми много интересни. За този музей вече писаха и в няколко книги. Не ги събирам от носталгия и защото изповядвам тези идеи, дори напротив.” Планинарството също е сред увлеченията му. Казва, че не е толкова активен като един Йордан Грозданов, но ходи в планините няколко пъти годишно и поне веднъж – в продължителен тур, последният бил в Родопите. Но истинските изкачвания са в Пирин. Качил е десетте първенци на планините в България.
Сега се е върнал към едно отдавнашно хоби – колекционирането на грамофонни плочи. Има около 2000, пълна дискография на “Битълс”, колекции на “Пинк Флойд”, “Пърпъл”, “Лед Цепелин”… Някои от тях са много скъпи – примерно плочите на “Балкантон” с джаз, които навремето никой не е купувал, а сега са по 100 лв. Плоча на групата на Милчо Левиев се е продавала дори за 800 лв. Николай Колев бе и кандидат за общински съветник в предишните избори, но това по-скоро е породено от желание да види отвътре нещата. Полезни са му били срещите и обученията как да се държат пред медиите, сега това му помага при участията в БНТ да има изграден поведенчески модел.
Докога ще трупа победи в “Последният печели”? “Не смятам, че съм подразнил хората досега, макар че може малко да ги отблъсне появата ми всяка вечер по телевизията. Ясно е, че няма да играя вечно. Когато отпадна, смятам да кажа, че в природата еднополюсният модел не трае дълго – и динозаврите са съществували дълго, но после са изчезнали. Моята доминация също ще приключи, би било тежко да ми стане навик да бия в 20-30 предавания… Вече имало хора, които искали да участват само за да премерят сили с мен”, признава Николай. Ще бъде доволен, ако рекордът му бъде подобрен и си пожелава да го стори някой великотърновец.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново