С близо 2 млн. лв НВУ изгражда симулационен кризисен център

Публикувано на пт, 31 май 2019
106 четения

В проект за изграждане на симулационен център за борба с бедствия и аварии участва националният военен университет “Васил Левски” във В. Търново. Общата стойност на проекта е 13 млн. лв. В него си партнират 4 български университета и 4 научни и неправителствени организации. Основен бенефициент по разработката е Институтът по роботика на БАН, а НВУ е водещ в направление “Борба с рисковете”, като за това ще получи близо 2 млн. лв.
Симулационният център във В. Търново ще бъде свързан с още три такива центъра в страната. Другите два ще са на територията на Военноморското училище във Варна и Софийския университет. Те се изграждат едновременно в рамките на проекта. Великотърновският център ще касае сухопътната среда. “В НВУ “В. Левски” ще се подготвят кадри, които ще управляват процесите при бедствия и аварии. Идеята е да симулираме скъсване на язовирна стена, земетресения, пропадане на мостове и т.н.”, уточни полк. проф. д-р инж. Свилен Стефанов, зам.-началник по учебната и научната дейност на НВУ. Той допълни, че вече са водени предварителни разговори с Община В. Търново този център да прерасне в кризисен щаб за управление при бедствия. Това ще даде възможност чрез разполагане на сензори, датчици и др. подобни да се следи обстановката и да се реагира при опасности.
Договорът с фирмата изпълнител вече е подписан. Симулационният център ще бъде изграден във втори учебен корпус на НВУ, а срокът за изпълнение е 3 месеца. Паралелно ще върви и доставката на специализирани лаборатории за подпомагане управлението на риска и борба с бедствията, което ще отнеме малко повече време. Очаква се в началото на следващата година центърът да бъде напълно завършен и оборудван.
На практика проектът продължава до 2023 г. Първите две години са свързани с изграждане на научната инфраструктура. За да се превърне в оперативен щаб, вероятно ще са нужни още няколко години.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново