С 965 220 лв. укрепват брега на река Дунав край Вардим

Публикувано на пт, 25 юли 2014
154 четения

965 220 лв. получава от правителството община Свищов за укрепване на бреговата ивица на Дунав, съобщи народният представител Мариана Бояджиева от “Коалиция за България”. Решението е взето на заседание на Министерски съвет, който отпусна общо 28 млн. лв за изпълнение на дейности по предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в страната. Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и ще бъдат осигурени за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи.
Районът, засегнат от ерозионните процеси, обхваща част от дунавския бряг в чертите на село Вардим – от административната сграда на “Сортови семена” АД до стоянката за лодки, както и участъкът, разположен западно от устието на Янтра по протежение от километър 539 до километър 540 от реката.
В селото ясно се виждат обрушени брегове, както и стопански и жилищни сгради, които са заплашени от самосрутване. Брегът е силно ерозирал в участъка около 540 километър. Всяка година реката “изяжда” от заливаемата тераса до 5 метра навътре.
Община Свищов със собствени средства е изготвила инвестиционни проекти за изграждане на брегоукрепителни съоръжения. Те са съгласувани и изпратени в Министерството на регионалното развитие за Национален експертен съвет.
За спешната намеса на министерството и за разрешаване на въпроса настоява народният представител Мариана Бояджиева. Тя зададе парламентарен въпрос към министър Десислава Терзиева през октомври 2013г.
Отпуснатите сега средства ще осигурят приключването на Първа фаза от проекта на общината, което покрива 30 % от общата проектна стойност. “Започва разрешаването на един сериозен въпрос, който от години застрашава сигурността на жителите на Вардим, както и целостта на държавната граница, като отнема територия от брега на Дунав”, заяви Мариана Бояджиева и изрази надежда строителството да приключи в летните месеци, когато нивото на реката е по-ниско.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново