С 2,8 млн. лв. правят комплекс за възрастни и хора с увреждания

Публикувано на чт, 5 Дек. 2019
1125 четения

С 2,8 млн. лв. безвъзмездна помощ Община В. Търново ще изгради комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост. Дейностите стартираха в началото на годината, а средствата са осигурени по ОП “Региони в растеж”. “В рамките на проекта предстои да бъдат построени четири къщички в с. Церова кория, а капацитетът им е за 60 души. Къщичките ще са отделни масивни едноетажни сгради, разположени в общ парцел, в който ще има места за отдих и почивка. Предвижда се да има обща кухня майка в изнесена пристройка към една от къщичките. В тях ще бъдат настанени 57-те лица, които в момента живеят в дома за хора с умствена изостаналост в Пчелище. 80 % от тях са с умерена и тежка умствена изостаналост и се нуждаят от 24-часова грижа, разказа директорката на дома Ели Апостолова. Персоналът има нагласата след изграждането на къщичките да продължи да работи с потребителите.
С част от парите по проекта ще бъде ремонтирана бившата ясла на ул. “Симеон Велики” 3 във В. Търново. Част от сградата ще се превърне в Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване с капацитет за 15 лица. В другата половина ще има социални услуги за деца. Центърът за възрастни ще бъде със самостоятелен вход и собствено прилежащо дворно пространство. Във всяка сграда ще има помещения за общо ползване, лични и сервизни помещения.
“Основната цел на проекта е да осигурим съвременна, подходяща и ефективна социална инфраструктура, която ще допринесе за постигане на целите на Националната стратегия за дългосрочна грижа. С това ние ще създадем условия за независим и достоен живот на възрастните и хората с увреждания, посредством предоставяне на качествени, достъпни и устойчиви услуги за дългосрочна грижа”, уточни зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. Статистиката показва, че всяко второ семейство има проблем с възрастен, за когото близките не могат да полагат необходимите грижи.
Община В. Търново е част от първия план по деинституционализация, приет през 2018 г. “Ние сме сред 10-те пилотни общини, в които ще бъдат закрити първите 10 домове за възрастни с умствена изостаналост и за възрастни с психични разстройства. Този процес се налагаше, за да може да се предостави по-добър начин на живот на потребителите, които живеят в не дотам добри условия”, заяви Жоро Ковачев, експерт в Дирекция “Социални дейности и здравеопазване”. Той допълни, че до 31 януари 2020 г. Общината ще подаде проектно предложение към ОП “Развитие на човешките ресурси” за създаване на Център за социална рехабилитация и интеграция, за да могат хората от къщичките в Церова кория да бъдат ангажирани през деня.
Срокът за приключване на дейностите е 4.02.2021 г. След тази дата местната администрация ще търси механизми, с които ще се подпомогне финансирането на предоставяните услуги, за да не са в тежест само на общинския бюджет. Към момента дейностите са в процес проектиране, изпълнителите са избрани. Това са фирма “Мистрал 7” и ДЗЗД “Болярите 2019”, уточни Мариела Цонева, директор на Дирекция “Проекти и програми”в Общината.
Весела БАЙЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново