С 18 % вдигат учителските заплати

Публикувано на пт, 4 Окт. 2019
8000 четения

С 18 % предстои да бъдат увеличени учителските заплати в следващите две години. Това съобщи във В. Търново д-р Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. “След среща с министъра на образованието Красимир Вълчев преди дни получихме уверението, че първото увеличение ще е от 1 януари 2020 г. със заложеното увеличение на бюджета в размер на 360 млн. лв., а по-следващото увеличение ще е от 1 януари 2021 г. за това близо 390 млн. лв.”, уточни д-р Петров. По-високите възнаграждения в сектора беше една от темите, обсъдени в старата столица. На срещата присъстваха представители на Регионалния инспекторът по образование, Община В. Търново, преподаватели и директори на училища в града. Водещ акцент в дискусията бяха мерките за преодоляване на “прегарянето” при учителите и политиката за запазване на физическото и психическото здраве на педагозите. В тази насока Конфедерацията има подкрепата на МОН и други министерства.
“Учителската професия е много трудна и изхабяваща и ако преподавателят няма необходимите превантивни дейности, в кратък срок ще бъде напълно изхабен. Затова трябва да помислим за защитните механизми към учителите и т.нар. компенсаторни механизми, за да може да се съхранят”, подчерта д-р Юлиян Петров. Той съобщи, че се провежда изследване с участието на област В. Търново, което се очаква да приключи до месец. След това ще бъдат обявени резултатите за състоянието на учителите по този показател.
От синдиката настояват също за въвеждане на оценка за дисциплината в клас, намаляване на задълженията на преподавателите, едно от които е издирването на децата, които трябва да бъдат обхванати в образователната система, тъй като допълнително натоварва работещите в нея. Настояват също и за по-строги санкции за неотговорните родители.
По време на отчетно-изборната среща в старата столица Силвия Отчева беше преизбрана за председател на РС “Образование” към синдиката. Тя е и зам.-председател на СРС “Подкрепа” – В. Търново. 80 % от членовете на синдиката се състои от педагогически специалисти. Синдикалният формат има свои структури във В. Търново, Горна Оряховица, Лясковец и Павликени. През последните 4 г. са разкрити повече от 10 секции, последната от които е преди дни в с. Балван, обобщи местният лидер на КТ “Подкрепа” Дешка Мандикова.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново