С 1,6 млн. лв. сменят ВиК мрежата в старата част на Велико Търново

Публикувано на вт, 5 ян. 2021
1010 четения

1,6 млн. лв. са предвидени за подмяна на ВиК инфраструктурата в старата част на В. Търново. Ремонтните дейности са разделени на три етапа, като първият включва смяна на старите тръби по улиците “Бузлуджа”, “Колю Гайтанджията”, “Капитан Петко войвода”, “Д-р Христо Даскалов”, “Никола Странджата” и “Родолюбец”. За него са предвидени 651 394 лв. без ДДС. По тези улици е установено недобро състояние на водопроводната мрежа и необходимост от основен ремонт на същата преди подмяната на настилките.
Вторият етап от смяната на ВиК инфраструктурата включва улиците “Братя Миладинови”, “Поборническа”, “Шипка”, “Никола Златарски”, “Стефан Караджа”, “Резервоарска” и “Панайот Типографов”, като за целта са предвидени 583 481 лв. без ДДС. Третият етап включва улиците “Янтра”, “Тодор Лефтеров”, “Иван Панов Семерджиев”, “Евгения Кисимова”, “Иванка Ботева”, “Гоце Делчев” и “Михаил Кефалов”, като за тази обособена позиция са предвидени 318 159 лв. без ДДС. Общата стойност за подмяна на старите тръби е в размер на 1 553 035 лв. без ДДС.
Проектът на Община В. Търново предвижда основен ремонт на част от водопроводната мрежа с обща дължина 4462 м от полиетиленови тръби с висока плътност, които ще намалят до минимум загубите на вода и по-високо качество на водоснабдяването в старата част. Поради липсата на уличен канал по ул. “Бузлуджа”, успоредно с полагането на водопровода е предвидено неговото изграждане за поемане на отпадните води от прилежащите гаражи и дъждовните водни количества от уличното платно и прилежащите площи. При подмяната на водопроводната мрежа ще се подменят и сградните отклонения.
Обновяването на улиците и ВиК мрежата в кв. “Варуша” се планираше още през 2019 г., след като част от квартала остана извън мащабния проект за привлекателна и автентична градска среда, финансиран по ОП “Региони в растеж” 2014-2020. От кметството още тогава обявиха, че се очаква поетапно финансиране за подмяна на ВиК инфраструктурата в старата част. При едно от посещенията си във В. Търново регионалният министър Петя Аврамова обеща, че за целта държавата ще осигури 5 млн. лв. Едва сега Общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, като на този етап е осигурено частично финансиране. Крайният срок за подаване на оферти е 21 януари, след което ще бъдат отворени и ценовите оферти на кандидатите.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново