С 1,6 млн. лв. ремонтират ул. “Мармарлийска”

Публикувано на ср, 22 Ян. 2020
1058 четения

1,6 млн. лв. са предвидени за ремонт на ул. “Мармарлийска” във В. Търново. Сумата е заложена в инвестиционната програма на Общината за тази година, като ще се търсят средства за подмяна на водопроводните тръби и цялостното ѝ преасфалтиране. По този начин ще бъде решен генерално проблемът с честите аварии заради старите тръби, които водят до разкопаване и нарушаване на пътната настилка. Предвиденият участък е от “Мармарлийска” до ул. “Магистрална”.
Над 1,8 млн. лв. са необходими и за изграждане на ул. “Димитър Рашев” и улиците около новостроящата се детска градина “Шареният замък” в кв. “Зона В”. Парите към момента не са включени в бюджета и ще се търсят други източници на финансиране.
36,4 млн. лв. е рамката на Инвестиционната програма на община В. Търново за 2020 г. Планираните в нея средства са с над 8 млн. лв. повече спрямо миналата година. От тях целевата субсидия е в размер на 1,9 млн. лв., а собствените бюджетни средства са близо 3 млн. лв. Преходните остатъци между централния и местния бюджет са 5,7 млн. лв., а от приватизация са заложени едва 37 380 лв.
Тази година за основен ремонт са предвидени 14,5 млн.лв. Сред обектите, които ще бъдат обновени, е сградата на Дирекция “Местни данъци и такси”, за която са осигурени 240 000 лв.
За възстановяване на стоманобетоновия мост над река Белица на общинския път Дебелец – жп гара Дебелец – В. Търново ще бъдат разходвани 617 777 лв., отпуснати още м. г. от държавата. С над 202 000 лв. ще бъде ремонтиран водосток и общинския път III-303 Керека – Шемшево – В. Търново.
В сферата на образованието са заложени над 491 000 лв., които включват ремонтни дейности в учебните стаи на ОУ “П.Р. Славейков” в старата столица и обновяването на три училища.
За рекултивация на депото за твърди битови отпадъци в Шереметя в програмата са предвидени над 3 млн. лв. За основен ремонт на детските площадки в общината сумата е 90 000 лв., а за подмяна на съществуващата водопроводна мрежа близо 250 000 лв. За уличното осветление Общината ще разполага с около 210 000 лв.
За градската среда в старата част са заложени 253 000 лв. целева субсидия за общо 15 улици, които останаха извън обхвата на миналогодишния проект за автентична градска среда. За рехабилитация на уличната мрежа са включени 300 000 лв. само за В. Търново, малко повече са парите за улиците в населените места в Общината. За 2020 г. са заложени ремонтни дейности на пътя Пушево-Шемшево и Килифарево – Плаково.
Акцент тази година в работата на администрацията е реализирането на два от най-мащабните проекти на Общината. Над 11 млн. лв. е финансирането по проекта за интегрирания градски транспорт, предстои да стартира и рехабилитацията на над 12,6 км улици и пътища в старопрестолния град по Програма Interreg V-A Румъния – България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново