С 1,2 млн. лв. оборудват новия корпус на областната болница

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
1813 четения

1,2 млн. лв. са заложените средства за закупуване на медицинско оборудване и обзавеждане за новия болничен корпус на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във В. Търново. Средствата са без ДДС и вече са осигурени от Министерство на здравеопазването. За закупуването на новото оборудване през април т. г. беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, която обаче месец по-късно беше прекратена. Едва на 30 юли процедурата беше подновeна отново, като за осемте обособени позиции бяха подадени общо 17 оферти – за доставка на болнично обзавеждане, анестезиологични апарати, операционни маси и лампи, плазмен стерилизатор, централа за сгъстен въздух и вакуум, електрохирургични генератори за гинекологията и ортопедията.
Най-много средства са предвидени за закупуването на панели и колони за медицински газове – близо 400 000 лв. Почти 250 000 лв. са за болнично обзавеждане – 14 реанимационни легла, 106 болнични легла, предвидени са също детски, бебешки и родилни легла, шкафчета и др.
Две са дружествата, които ще доставят заявеното от ръководството на болницата оборудване. На столичната компания “Скай медикъл” ООД е възложено осигуряването на електрохирургични генератори, операционни маси и лампи и плазмен стерилизатор.
В мотивите на комисията е посочено, че подадените оферти са получили най-виската оценка при прилагането на предварително обявените условия и избрания критерий за възлагане на съответните позиции. Дружеството “Глобалмед С” ЕООД е избрано за другите четири позиции – доставка и монтаж на анестезиологични апарати, осигуряване на централа за сгъстен въздух и вакуум, панели и колони за медицински газове и болнично обзавеждане.
От процедурата са отстранени други трима кандидати “Елпак Лизинг” ЕООД, “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и “Маркон” ЕООД. Едно от отпадналите дружества – “Екселор Холдинг Груп” ЕООД, обжалва решението пред Комисията за защита на конкуренцията. Мотивите за отстраняването на участника е, че подадените оферти за три от позициите не отговарят на техническите изисквания на възложителя. По случая е образувано производство, което на практика ще забави финализирането на процедурата. Очаква се сагата по казуса да приключи до края на годината, след което да бъде открит и новият корпус, в който да бъдат преместени отделенията от Стара болница.
Изграждането на сградата стартира през лятото на 2019 г., като първоначално бяха инвестирани близо 5 млн. лв. За довършване ѝ се наложи миналата година МОБАЛ да изтегли банков кредит в размер на 3,6 млн. лв. При едно от посещенията си във В. Търново тази година тогавашният здравен министър, сега депутат от региона, проф. Костадин Ангелов обеща, че Министерство на здравеопазването ще осигури необходимите средства за оборудването на новия корпус.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново