С 10 % скачат заплатите във Великотърновския университет

Публикувано на пн, 2 Дек. 2019
758 четения

С 10 % се очаква да бъдат увеличени заплатите на преподавателите и служителите във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” от 1 януари 2020 г., информира ректорът на Университета проф. Христо Бонджолов. Това ще стане при положение, че от Министерството на образованието и науката потвърдят с писмо своето намерение за увеличение на субсидиите за ВТУ с над 1 млн. лева.
Ректорът допълни, че тази година, за разлика от миналата, още преди Коледа ще бъдат изплатени на 100 % заплатите и стипендиите, както и всичко дължимо като допълнителни плащания по магистърските и докторантските програми, за Центъра за квалификация, Департаментите за продължаващо и за езиково обучение, и за базовите учители. Това са допълнителни плащания, които възлизат на два месечни бюджета на ВТУ или приблизително около 2 млн. лв. допълнителни пари върху годишните заплати на всички преподаватели и служители на университета, поясни проф. Бонджолов. Тези средства не са от бюджета, а пари, изработени по програми, които ще бъдат съобразени със свършената от всеки работа през годината, допълни той.
Ректорът припомни, че само преди 4 години университетът започна с 6 млн. лв задължения, а в момента такива няма. Въведен е ред в изплащането на магистърските програми след всеки семестър. “Всичко това е резултат от всеобщите усилия на всички във великотърновската алма матер, така че продължаваме да работим”, каза проф. Бонджолов.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново