С 1 млн. лв. поставят 100 подземни контейнера във Велико Търново

Публикувано на пн, 19 авг. 2019
1186 четения

Старозагорска фирма ще достави и монтира подземните контейнери за битови отпадъци във В. Търново. Това е “Инженерингова компания Сити Газ” ЕООД, избрана след обявената още през май обществена поръчка. Дружеството е и единственият участник в надпреварата.
Прогнозната стойност на обявената поръчка от Общината е 1 042 000 без ДДС, като в нея са включени проектиране, изпълнение на строително-монтажни дейности, доставка и монтаж на съоръженията. С парите поетапно ще бъдат закупени 100 подземни контейнера, като първите от тях могат да бъдат монтирани до края на годината. Местата за изграждането им се определя съобразно Инвестиционната програма за следващите 4 г. Първите “скрити” контейнери ще бъдат разположени в района на крепостта “Царевец”, ул. “Николо Пиколо”, музей “Възраждане и Учредително събрание” и Паметника на обесените. На по-късен етап ще бъдат разположени по бул. “България” и ул. “Никола Габровски”.
Съгласувателните процедури от страна на Общината с НИНКН за Стария град и комуналните дружества започнаха още в началото на годината. Контейнерите ще бъдат групирани по 2 и по 4 броя на едно място. Според предложението на избрана фирма цената за двойка контейнери е 20 776 лв. с включено проектиране, доставка и монтаж, а за четворка – 41 305 лв. В момента Общината е осигурила частично финансиране в размер на 50 000 лв. без ДДС, а за останалата част ще търси варианти до осигуряване на средствата до размера на прогнозната стойност. Изпълнителят ще започне изпълнение на дейностите, за които към момента на възлагане на обществената поръчка не е осигурено финансиране, само след получаване на изрично възлагателно писмо за налични бюджетни средства, като условията за отложеното изпълнение при осигуряване на финансиране са посочени в проекта на договор.
С поставянето на подземните контейнери ще се подобри обликът на града, освен това е и много по-хигиенично. Във въздуха няма да се носи неприятна миризма от изхвърлените отпадъци и ще се предотврати разхвърлянето им от съдовете за смет. В подземните контейнери боклукът се пресова под собствената си тежест и към часа на извозване заема по-малък обем. Херметичността на съоръженията защитава околната среда, а понижената температура на почвата в дълбочина е допълнителна бариера срещу разпространението на бактерии. Избраната фирма вече има опит зад гърба си с подземните контейнери, които са монтирани през 2015 г. в Бургас.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново