Руска Христова спечели надпяването “Сладкопойна чучулига” в Шемшево

Публикувано на вт, 19 апр. 2016
491 четения

Учителят по химия и физика в ОУ “Бачо Киро” Руска Христова спечели надпяването, което се проведе в рамките на XXIV общински празник на народното песенно изкуство “Сладкопойна чучулига”, което се проведе в Шемшево. Жури с председател акад. Елена Кутева класира и награди най-добрите тригласни хорове от търновската община. Руска Христова, която се изявява в хоровата формация на Беляковец, спечели първото място при индивидуалните изпълнители.
Над 300 самодейци се представиха в надпяването. Народният хор на ДЮФА “Българче” при Общинския детски комплекс във В. Търново с диригент Галя Иванова се пребори за първото място. Второ място и наградата на кмета на Шемшево Кирил Ангелски получи Женски народен хор “Родна земя” от Самоводене с ръководител Аспарух Костов. Третото място си поделиха народните хорове на Беляковец с ръководител Георги Янков и на Килифарево с диригент Делян Пенчев. Четвърти са изпълнителите от женската формация “Традиция”, с които също работи Делян Пенчев.
Всички участници получиха грамоти и плакети със знака на празника. Те изказаха специална благодарност на домакините от читалище “Напредък” в Шемшево за перфектната организация.
250 самодейци от 24 групи за изворен фолклор ще участват в Общинския празник на народното творчество и бит “Че се е пролет пукнала” в Хотница на 23 април. Конкурсът започва в 10,30 часа в читалище “Светлина”, а изпълнителите ще представят песенен и обреден фолклор. На следващия ден е общинският празник на народното танцово изкуство с участието на 14 формации. Той ще се проведе в салона на Общинския детски комплекс от 18,30 часа.
Златина ДИМИТРОВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново