Румяна Начева и инж. Георги Стефанов са носителите на наградата „Велико Търново“

Публикувано на чт, 16 мар. 2023
1815 четения

Директорът на Международния конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“ Румяна Начева и дългогодишният председател Общински комитет “Васил Левски” инж. Георги Стефанов са носителите на престижната награда „Велико Търново“ за 2023 г. По традиция тя се връчва на празника на града – 22 март.
Това стана ясно след днешното заседание на Комисията за определяне на наградата, свикана със заповед на кмета инж. Даниел Панов. В нея влизат зам.-кметът Нейко Генчев, Нелина Църова, Стефка Табакова, Жельо Желев, Валерия Дончева, Марина Петрова, проф. Хитко Вачев и Васил Вълчев, като Михаил Михалев не присъства поради конфликт на интереси. След тайно гласуване комисията е определила две финални номинации – за Румяна Начева с 4 гласа и за инж. Георги Стефанов с 3 гласа, които после са приети единодушно.

Румяна Начева бе предложена за приза от дамския Зонта клуб. Има богата професионална кариера в сферата на рекламата, спорта и журналистиката и над 35 години практика в различни медии. Била е акредитиран журналист в пресцентъра на европейски и световни първенства по хандбал и баскетбол. Автор е на сценарии за различни културни и спортни събития – европейски и световни първенства, световни купи, турнири, шоу програми, чествания, годишнини, балове и т.н. През 1999 г. създава първото детско естрадно студио в старата столица – „Румина“, а през 2003 г. заедно с Васил Найденов и Морис Аладжем създава първия Международен конкурс за млади изпълнители „Сребърна Янтра“ във В. Търново, който през 2022 година отбеляза своето 20-о, юбилейно издание. Румяна Начева е председател на сдружение „Сребърна Янтра – 2003“, директор и продуцент на конкурса. Тя постоянно открива млади таланти, които после пробиват на голямата сцена. Член е на журито на повече от 50 международни конкурса по целия свят, което е признание за творческата й работа.

Инж. Георги Стефанов е роден на 25.11.1946 г. Завършва средното си образование в Техникум по механотехника в Г. Оряховица, а висшето си образование във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1972 г. Работил е в завод “Червена звезда” в Дебелец като конструктор и зам.-директор. От 1976 до 1983 г. е зам.-директор на базата за развитие и внедряване в Дебелец, която след това е преобразувана на Институт по керамично и пътно машиностроене и инж. Стефанов става негов директор. Ръководи го до 31 май 1991 г. След това работи като началник-цех в общинската фирма “Ятрус”.
На 7 октомври 1993 г. е избран за председател на Общинския съвет във Велико Търново и изпълява тази длъжност до края на мандата – 30 октомври 1995 г. През този период временно, след предсрочно прекратяване на мандата на действащия кмет на Велико Търново, изпълнява и функциите на кмет до провеждането на предсрочни кметски избори през юли 1994 г.
На 16 ноември 1995 г. отново е избран за председател на местния парламент. През следващите три мандата е бил общински съветник, а в два от тях – зам.-председател на Общинския съвет. Инж. Георги Стефанов е работил като зам.-управител на фирма “БАИК” ООД, а в периода 2 ноември 2002 до 1 април 2016 г. е зам.-директор на “Момина крепост” АД – Велико Търново. В момента е пенсионер.
Инж. Георги Стефанов дълги години е председател на Общинския комитет “Васил Левски” и като такъв ръководи оперативното бюро на Националния инициативен комитет за изграждане на паметник на Стефан Стамболов в старата столица. Паметникът е изграден изцяло с дарителски средства и е открит тъжествено през юли 1995 г., посочват от Общински комитет “Васил Левски”.

Другите две номинации за наградата бяха дългогодишният председател на хандбален клуб “Етър-64” Атанас Атанасов и един от основоположниците на тениса във В. Търново Иван Русков.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново