Румен Радев във В. Търново за честванията на Независимостта

Публикувано на ср, 22 сеп. 2021
882 четения

Президентът Румен Радев се включи в националното честване на 113 г. от обявяването на Независимостта на България, което се провежда във Велико Търново. За отбелязването на годишнината на едно от най-значимите в новата българска история събития в града пристигнаха хиляди граждани от цялата страна. По традиция празникът започна със света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата “Свети 40 мъченици”. След нея бяха поднесени цветя на гроба на цар Калоян, а на плочата на Независимостта беше  пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.

Президентът Румен Радев се включи в честванията на историческия хълм „Царевец“, където беше издигнат националния трибагреник. Едновременно с това символично в небето полетяха 113 балона в бяло, зелено и червено.

„Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново – нашата духовна и историческа столица. Неслучайно преди 113 г. Прокламацията за Независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого. И днес този дързък акт вдъхновява с проявените дързост и характер. Днес ние се горедеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност. Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена на усилията на посветени държавници, но и на силата на уверен в себе си народ“, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава припомни, че по този повод министър-председателят Алаксандър Малинов пише, че вестта за историческото събитие е посрещаната с ентусиазъм и радост в цяла България. Той определи това събитие като морална победа, превърнала се в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. „И преди всичко решителният отказ и скъсване със зависимостите от миналото. Затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в негвите собствени сили, в способността му да кове съдбата си със свои ръце. Тази вяра ни е нужна и днес – на кръстопътя на нашия нов ден. Нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора, наш дълг е да почитаме този свят завет“, каза още Румен Радев. И подчерта, че от единната воля на народа зависи да бъде опазена свободата и независимостта на родината, за да бъде основа, от която да черпят вяра и сили следващите поколения. Държавният глава завърши празничното си слово с думите „Да живее свободна и независима България“.

Своя поздрав отправи и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. „Ние сме граждани на България, Европа и света. Ние сме свободолюбив и мирен народ. Горд съм, че имам привилегията да кажа тези думи точно тук пред всички съграждани и гости от страната и чужбина. 22 септември – Денят на българската независимост, е нашият пример за българското национално единство, ден на силния български дух. Преди 113 г. от славния и пазен от Бога Царевград Търнов е написана нова и величествена страница в хилядолетната ни история. От сакралната църква „Св. 40 мъченици“ българският народ показва пред целия свят, че не ще позволи повече някой да решава съдбините му, да го разделя и да определя бъдещето му. Всеки дава своя принос за Независимостта – царят, министърът, генералът, дори ученикът. За това камбаните в Търново звънят празнично, а вълнението се усеща дори в най-малките улички на старопрестолния град“, заяви Даниел Панов. Градоначалникът подчерта, че обявяването на Независимостта официално легитимира свободата, за която поколения българи са жертвали живота си, легитимира също Съединението – изстрадано и защитено на военния фронт. „Независимостта е връх и едновременно нова стъпка в изграждането на държавността след Освобождението. Днес празнува българският дух! Онзи славен български дух, възпят от патриарха на българската литература Иван Вазов, останал завинаги в националния ни пантеон точно преди 100 г. на днешната дата“, каза още кметът на старата столица.

Официални гости на събитието бяха областният управител инж. Георги Гугуков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ ‘Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов и др. Сред гоститя бяха и представители на посолствата на Палестина, Индия, Мароко, Беларус, Египет и Йемен.

След тържествената част на двореца на Царевец програмата продължи с поднасянето на цветя и венци на Пирамидата на Независимостта. На площада пред крепостта президентът Румен Радев се спря при гражданите и се снима с част от тях. След това държавният глава се включи в дефилира на военните духови оркестри, който премина от площад „Цар Асен I“ до паметник „Майка България“, където отново беше отдадена почит на загиналите във войните. Кулминацията на честванията бяха аудио-визуалният спектакът „Царевград Търнов“ и празничните илюминации, които озариха небето над старата столица.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново