Румен Радев идва във В. Търново за честването на Независимостта

Публикувано на пн, 20 сеп. 2021
1011 четения

Президентът Румен Радев ще пристигне във В. Търново за отбелязването на 113-годишнината от обявяването на Независимостта на България. По традиция почитането на едно от най-значимите в новата българска история събития ще започне със света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата “Свети Четиридесет мъченици”. В двора на храма ще бъдат поднесени цветя на гроба на цар Калоян и на плочата на Независимостта, ще бъде пресъздадено и възвестяването на голямото събитие с царския манифест на Фердинанд.
В 10,30 ч. на Царевец ще се състои официалният военен ритуал по издигане на българското национално знаме. След това ще прозвучат празничните слова на президента Румен Радев и на кмета на В. Търново Даниел Панов. Ще бъде отслужен празничен благослов, след което на Пирамидата на Независимостта ще бъдат поднесени венци и цветя.
Годишнината продължава с дефиле на военни оркестри. Заради противоепидемичните мерки тържествената заря-проверка тази година няма да се състои. Кулминация на празничната програма ще е прожекцията на аудио-визуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”, която ще бъде излъчена в 20,15 ч. и ще се наблюдава от площад “Цар Асен I”. В 21,00 ч. небето над В. Търново ще бъде обагрено от фойерверки.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново