Рухна част от подпорната стена край Стара болница

Публикувано на вт, 14 Ян. 2020
521 четения

Рухна част от подпорната стена на входа на Стара болница във В. Търново. Камъните са паднали миналата седмица, но за щастие няма пострадали. Причината за откъртването им е, че укрепващото съоръжение е много старо, а корените на намиращите се над него дървета допълнително са подкопали стената.
Това не е първият подобен случай. Преди повече от две години няколко масивни камъка от съоръжението паднаха на ул. “Бузлуджа”. Единствените мерки тогава от страна на Община В. Търново бяха да направят запечатване. След последното откъртване на камъни от стената експерти от Общината веднага са направили оглед на място, за да предприемат съответните мерки по укрепването ѝ. Издадено е разпореждане за обезопасяване на района и почистване на отломките. Възложено е и аварийно проектиране на укрепителните мероприятия, уточни зам.-кметът по строителството проф. Георги Камарашев.
Това не е единствената подпорна стена, застрашена от срутване. Още през лятото на миналата година граждани сигнализираха в редакцията на “Янтра ДНЕС” за опасно съоръжение на ул. “Стефан Стамболов” на тротоара на Старите хали. То е силно деформирано и поддаването на огромните каменни блокове към тротоара се забелязва и с просто око. Парапетът също е почти напълно разрушен, а от него стърчат арматурни железа. Една от причините за наклона според хората, които живеят в района, са автомобилите, паркиращи от горната страна на ската, близо до Къщата с маймунката. Отделно има проблем и с отводняването, което също допринася за поддаването на стената.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново