Ротарианците преиздадоха книга за хаджи Минчо и хаджи Николи

Публикувано на чт, 25 Ное. 2021
277 четения

80 години след първото издание на романа “Звезда керванджийка” на Змей Горянин, Ротари клуб – Велико Търново, преиздадоха творбата и я дариха на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и на отдел “Образование” в Община В. Търново. От там част от книгите ще бъдат придвижени към библиотеки, читалища, училища и други културни институции.
Ротари клуб – Велико Търново, има традиция всяка година неговият президент да подарява нещо на рождениците от организацията. През 2021 г. Венелин Иванов решава подаръкът от негова страна да бъде книга. Преди време той се впечатлява от романа на Светлозар Димитров, познат с псевдонима си Змей Горянин, която закупува от антиквар, защото не е издавана от 1941 г. насам. В нея се разказват главно историите на видните търновски възрожденци хаджи Минчо и хаджи Николи, както и на други исторически личности от старата столица.
“Хаджи Минчо е човек, който служи за пример. С постъпките и благодеянията си той е като пътеводна светлина за цяло Търново. Възрожденецът прави дарения за построяване на училище, аптека и болница, като в тези си дела той увлича и много други търговци от чаршията”, разказва Иванов и добавя, че преди години тази книга се е изучавала в училище по препоръка на Министерството на народното просвещение, на Министерството на търговията и Министерството на войната. За съжаление след 1944 г. писателят Змей Горянин е обявен за великобългарски шовинист и е низвергнат от новата власт.
“Бях изключително впечатлена, когато открих творчеството на този автор, което до скоро не познавах. Четейки книгата, установих, че той по никакъв начин не отстъпва на класиците в българската литература. Повествованието върви толкова леко и увлекателно, че когато човек започне да чете, не може да се откъсне от нея, докато не я довърши. Изключително силно обрисувани образи, текстът върви интригуващо и провокира читателя да не спира. За себе си аз открих неподозирани неща за търновски личности, които ние, за съжаление, не познаваме и по-скоро свързваме с имена на култови търновски заведения”, казва Мила Милчева, председател на комисията по публичен имидж към Ротари клуб – Велико Търново, и филолог по образование.
Дейността, която хаджи Минчо развива, е изключително мащабна. По думите на автора, той е първенец в цялата империя. Неговите кервани вървят от Свищов до Търново от началото на март до края на ноември. Накрая на годината в търновската му кантора пристигат съобщения и сметки от клонове на фирмата из цял свят, носещи само данни за благополучие и успехи. От Манчестър и Бирмингам до Бейрут и Калкута клоновете на това грамадно предприятие съобщават, че капиталите на дружеството вървят все по-добре, цитира Милчева част от книгата. Самият Змей Горянин много умело, още в началото на повествованието, вменява основната мисъл за звездата керванджийка, което на съвременен език означава пътеводна светлина. Тя е поставена в думите на дядо Али: “За керванджийката ти говорех. И между хората има такива звезди: благородни и щедри. Път сочат на всички. С пари можеш да си купиш каквото поискаш, само път не можеш. Пътят от хората се взема. Хем даром. Друго има, друго! Да знаеш от кого да си вземеш път.(…) Нали ти рекох: и хората са като звездите. Избери си звезда керванджийка между хората и не се бой”, добави още част от текста Милчева, с която посочи, че инициативата на Ротари клуб – Велико Търново, възкресява паметта не само на един забележителен търновец, но и българин. Той отказва да стане ортак на един турчин, загубва живота си затова, но остава верен докрай на своите идеи, допълва Милчева.
Изданието би било много полезно за читателите в библиотеката и за младите поколения търновци, защото тази книга е сага за възрожденско Търново. То би било от полза и за учениците в часовете по История. Книгата е интересна като повествование, тъй като е роман, макар че подзаглавието е “Повест за хаджи Минчо”. Текстът разказва за Възраждането в Търново и за хората, които не са били само търговци, а спомоществователи и родолюбци, смята Калина Иванова, директор на Регионалната библиотека във В. Търново, с чието спомоществователство е издадена книгата. Предварително е осъществена и кореспонденция с Министерството на културата, което е дало разрешение, тъй като държи правата върху текста. Илюстратор и художник на корицата е Дешка Денева, а дизайнът и предпечатът са дело на Калоян Здравков. Романът е издаден в малък тираж и не е предназначен за продажба.
“С тази книга ние няма да занесем вода в училищата, а ще им покажем извора, от който да пият, както е казал Бачо Киро. Убедена съм, че романът има място в извънкласните дейности, в които учителите ще намерят време да запознаят учениците с книгата. В дните преди коледните празници това ще бъде един добър дар за нашите училищни библиотеки, които се възраждат и чиито библиотекари работят с жар”, каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.
“Благодарности към Ротари клуб, които работят в посока съхраняване на родовата памет. Всяко късче от нея, което запазим и направим достъпно за нашето и бъдещите поколения, е безценен принос към българската нация и народния дух”, каза Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” към Общината.
От ръководството на Регионалната библиотека от своя страна подариха на Ротари клуб няколко книги на Атанас Киров, описващи живота на Змей Горянин.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново