Росен Митков представя България на световен конкурс в Доминикана

Публикувано на пт, 12 Юли 2019
1257 четения

30-годишният Росен Митков от Дебелец ще представи България на престижния международен конкурс “Men Universe Model 2019”. Бляскавото модно събитие ще се проведе на 1 август в Доминиканската република. В него ще участват претенденти за титлата от цял свят – Еквадор, Италия, Франция, Белгия, Швейцария, Бразилия, Мексико и др. Сънародникът ни е единственият българин, достигнал до елитния конкурс, в който дори самото участие ще му отвори широко вратите в модния бранш.
Росен е родом от Дебелец, където живее до 18-годишна възраст. След като завършва училище, заминава при родителите си в Испания. Споделя, че не е планирал да живее в чужбина, но искал да е близо до семейството си, с което се установяват близо до Аликанте – крайбрежно градче, намиращо се на брега на Средиземно море. Още с пристигането си Росен започва работа, за да се издържа и да е полезен на близките си. Първоначално работи каквото намери – минава през земеделието, ресторантьорството, строителството, докато стигне до модния подиум и създаването на собствен бизнес.
Преди около две години съдбата среща Росен с професионална фотографка. Тя му предлага да му направи няколко снимки и младият мъж се съгласява. По време на сесията майсторката на обектива е впечатлена от непринуденото му поведение пред обектива. “Вкъщи има голяма снимка на моя баща, която много харесвам. Реших, че искам и аз да имам такава, която един ден да показвам на децата си. Затова се съгласих да ме снимат, без да правя каквито и да било планове да бъда модел. След това се свързах с настоящата ми фотографска агенция и впоследствие видях, че нещата се получават добре”, разказва Росен Митков. Първият голям успех за него идва през март миналата година с участието му в конкурса “Мистър Аликанте”, който печели с разбиваща победа над конкурентите. В надпреварата участват момчета от целия регион, но Росен успява да впечатли журито и печели безапелационно. Победата му дава право да участва в престижната надпревара “Международен топмодел на света” в Бенидорм – Коста Бланка. За съжаление, непредвидена ситуация възпрепятства изявата му. Това обаче не го отчайва, а го мотивира да продължи напред. Не след дълго получава предложение да стане рекламно лице на известна марка слънчеви очила – Wild Owl Spain. Подписва договор с компанията, а фотосесията е заснета от испанския фотограф Йоси Йоан. Росен Митков е единственият българин сред рекламните лица на марката, а останалите модели са испанци.
“Ежедневието ми не е свързано само с подготовката за модните конкурси. С мой приятел направихме строителна фирма, което макар и много отговорно, ми дава свободата да разполагам с времето си. Сега в момента съм изцяло отдаден на подготовката си за Доминикана и конкурса “Men Universe Model 2019”, казва още Росен. Допълва, че получил предложение да участва в надпреварата още миналата година, но агенцията, с която работи преценила, че все още няма достатъчно опит. Затова започва да работи усилено над себе си. Това, на което Росен набляга в подготовката за модния подиум, включва изтощителни тренировки във фитнес залата и строг хранителен режим. Работи също и над походката и маниерите си на сцената.
“Летвата наистина е вдигната много високо, защото в конкурса ще участват момчета със сериозен опит. Досега са заявили участие повече от 30 души, които са стигнали до тазгодишното издание. Сред тях има европейски топмодели, с множество награди и отличия от модните подиуми. Това, което ме радва, е, че аз ще участвам наравно с тези хора и ще бъда един от тях”, споделя Росен. Конкурсът ще премине в три кръга, като в първия ще дефилират по бански костюми, а в другите два ще носят официално и ежедневно облекло.
Топмоделът разказва още, че за оценяването на моделите няма ясни критерии, тъй като не е важна само визията и безупречният външен вид на участниците, но и цялостното им излъчване. “Искам да подчертая, че да бъдеш модел е много изискваща и трудна професия, и трябва да правиш много жертви. Но аз съм стъпил здраво на земята и нямам нереални цели. Мечтая да продължа да се занимавам с мода и да се снимам в рекламни фотосесии на световни брандове”, споделя топ моделът. Но преди това се надява да покори следващото голямо предизвикателство по пътя си и да представи достойно родината си в престижния конкурс в Доминикана.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново