Родителите на починалия от коронавирус абитуриент търсят истината за смъртта му

Публикувано на чт, 6 Авг. 2020
6829 четения

Родителите на починалото от коронавирус 19-годишно момче от В. Търново ще търсят истината за смъртта му. Това съобщи бащата на абитуриента – адвокат Иван Денев, в интервю в студиото на телевизия 7/8. Той изрази съмнения, че на сина му е приложена екпериментална терапия с медикамента “РоАктемра”, използван за лечение на ревматоиден артрит и автоимунни заболявания. Лекарството е включено в трета фаза на клинични изпитвания за лечение на COVID-19 и не може да бъде прилагано без изричното съгласие на пациента. “За последен път видях сина си на 12 юли, когато беше приет в болница. Каквото и да ми коства психически, ще настоявам за ексхумация”, заяви Иван Денев.
Синът му Христо тази година завършва с отличие гимназията по строителство в старата столица. Приет е в три университета, но избира да учи в “Геодезия” в УАСГ в София. Първото неразположение на момчето се проявява на 7 юли с лека температура. По предписание на личния лекар започва лечение с антибиотик, но след като не се повлиява, терапията е сменена с нов антибиотик. Заради продължаващата висока температура момчето си прави PCR тест, който излиза положителен. Постъпва в специализираното отделение в болницата във В. Търново за лечение на заразени с коронавирус. “Беше напълно контактен, в сравнително добро състояние, като изключим температурата. Беше му разрешено да има телефон, чувахме се по 1-2 пъти дневно. Имах пълното доверие и уважение към болничната институция, но за съжаление не бяхме информирани за лечението на сина ни, въпреки многократните ми опити да се свържа с някой от отделението. Ние не знаехме какво се случва с него”, разказва Иван Денев. Синът му постепенно губи апетит, състоянието му се влошава, появяват се и халюцинации. На 21 юли се чуват за последно, след което вече никой не отговаря на телефонните позвънявания. Родителите разбират, че Христо е настанен в реанимацията. “Оттогава започва ада за нашето семейство. Всеки ден чаках с надеждата да разбера какво става, в ужасното очакване дали ще бъде интубиран, както впоследствие се случи”, разказва още бащата. На следващия ден – 31 юли, при телефонно обаждане от страна на майката в 6,24 ч. им съобщават, че синът им Христо е починал. Предположенията на опечалените родители са, че в резултат на срината имунна система момчето е починало от вторична инфекция – бактериална пневмония или сепсис. Притеснява ги и фактът, че на 3 август им връчват документи, които да подпишат, върху които е вписана датата 21 юли.
По повод случая, който доби широк обществен отзвук не само във В. Търново, но и в страната, от областната болница съобщиха, че “Медицински надзор” ще направи проверка.
От ръководството на МОБАЛ са категорични, че не е допусната лекарска грешка и е направено всичко възможно, за да спасят пациента. Резултатите от проверката на проведеното лечение ще бъдат изнесени в публичното пространство. “Дотогава считаме всички коментари по темата за неуместни и призоваваме обществото и медиите да оставим разследването на компетентните органи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования за тежката и непрежалима загуба на семейството и опечалените близки”, написаха още от лечебното заведение.
Весела БАЙЧЕВА
сн. 7/8 ТВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново