Родители принудени да лекуват децата си с илачи за кучета

Публикувано на пт, 9 Ное. 2018
5351 четения

Родители са принудени да лекуват децата си с лекарства за кучета от ветеринарните аптеки, оплака се Петранка Гагова, майка на дъщеря, която от дълги години страда от епилепсия. Става въпрос за “Фенобарбитал”, евтин медикамент, но с доказан ефект, който нейната дъщеря използва и така намаляват припадъците. Това лекарство обаче не го внасят в България, защото е евтино и Гагова е принудена да пътува до Сърбия или Румъния, за да го купи. Там опаковката струва 1 лв., заяви пред “Янтра ДНЕС” майката.
Падоксът е, че този медикамент го има във ветеринарните аптеки, но е предназначен за кучета. Срам за България е да лекуваме децата си от ветеринарната аптека, заяви Гагова. Тя допълни, че месечно за всичките лекарства на детето ѝ са необходими 400 лв., а “Фенобарбиталът” си остава класика. Но във ветеринарната аптека медикаментът вече струва 32 лв. Вместо държавата да облекчи семействата ни с по-евтини лекарства, ни принуждават да купуваме скъпи, защото не можем постоянно да ходим в Сърбия или Румъния, където българските рецепти се признават, коментира Гагова. Тя допълни, че хуманните рецепти за “Фенобарбитал” важат и във ветеринарните аптеки у нас. А без това лекарство дъщеря ми не може да живее, защото я успокоява. Другите, които са много по-скъпи, нямат този ефект, коментира Гагова.
Наша проверка показа, че при ветеринарите лекарства се купуват не само за припадъци, но и за болки и разкрасяване. Вие не сте първата, която питате, коментира доктор от аптека за животни в центъра на В. Търново. Хит са маслените витамини “Тривитаминол”, които дамите втриват в главата при косопад. Може да се прибави сок от лимон, кисело мляко и мед и със сместа се прави маска. Тази рецепта я препоръчват доста фризьори, тъй като витамините са по-ефективни, понеже са предназначени за животни и дозата е по-серт.
Напоследък народът лудна и по гръцкия концентрат “Имаверол”, който помага за гъбички на краката. Предназначен е за външно третиране при коне, говеда и кучета. Докато с останалите мазила трябва да минат месеци, че дори и години да се постигне ефект при гъбичките, то с конското антимикотично лекарство излекуването става по-бързо.
Вчера доктори от В. Търново заявиха, че е опасно хората да се лекуват с лекарства за животни, тъй като дозите са съобразени с теглото, а един кон тежи в пъти повече от човека. Затова пък колегите им ветеринари винаги обясняват каква да бъде дозата при употреба.
Наистина в хуманните аптеки има модерни препарати за всякакви заболявания и не си струва да се прибягва до ветеринарни илачи. Това е така, само че при ветеринарите препаратите са далеч по-евтини.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново