Роботи, ветрогенератори и компютри изработиха ученици в Месеца на кариерното ориентиране

Публикувано на пт, 31 май 2019
258 четения

Ученици от ПГ по електротехника и електроника “М. Ломоносов” в Г. Оряховица представиха 5 свои разработки. Ветрогенератор, мобилна зарядна станция с дистанционно управление, робот “Бетино” преследвач, електрическо табло за управление на силови консуматори и асемблиран персонален компютър бяха сред най-атрактивните проекти, показани на кръгла маса, организирана от Регионалното управление на образованието във В. Търново. Те са създадени в Месеца на кариерното ориентиране.
В залата можеха да се видят и проекти, изработени от ПГ по електроника “А. С. Попов” и ПГСАГ във В. Търново, ПТГ “В. Левски” – Г. Оряховица, ПГ по аграрни технологии и СУ “Бачо Киро” в Павликени. Учениците и техните ръководители лично представиха своите разработки.
“Наградихме всички проекти заради проявеното творчество и положените усилия. В три категории бяха отличени и училищата. В тази за най-много включени ученици в представителните изяви в Месеца на кариерното ориентиране първенец е СУ “Н. Катранов” – Свищов. Общият брой участници във всички групи е бил 1440. Най-активни родители в кампаниите са били тези, чиито деца учат в ОУ “Иван Вазов” в Г. Оряховица. Най-много срещи с бизнес организации са направили възпитаниците на СУ “В. Грънчаров” в Г. Оряховица”, разказа експертът в РУО Марта Николова.
Кръглата маса се проведе по повод закриването на Месеца на кариерното ориентиране “Мисля за моето бъдеще”. На нея присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, представители на бизнеса и работодателските организации. Кампанията се осъществява от РУО със съдействието на областния управител. В Месеца на кариерното ориентиране се проведоха различни изяви, като дни на професиите, дни на отворените врати, викторини, състезания, конкурси, изложения, родителски срещи, срещи с бизнеса, посещения в професионални гимназии, открити уроци и множество др. дейности. В областната програма, изготвена от РУО, се включиха училища от всички общини. На представителни изяви децата показаха своите знания и умения. Проведен бе и конкурс “Моята професия”.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново