Резервистите от НВУ зарадваха децата от Училището по изкуствата в Русаля

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
234 четения

Дарение за децата от Училището по изкуствата в Русаля направиха резервистите, които в момента преминават обучението си в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Футболни врати, топки, федербали, баскетболни кошове, настолни игри, дрехи и обувки са занесли обучаемите на момчетата и момичетата в училището и са останали с децата няколко часа.
„Разказахме на учениците какво е да бъдеш войник, каква чест е да служиш на България и на Българската армия. Направихме им демонстрация на строева подготовка, показахме им част от упражненията, които правим всяка сутрин и дори потренирахме малко“, разказва редник Георги Момчев. И уточнява, че той и колегите му са сглобили футболните врати на децата и са поиграли заедно с тях футбол.
Хлапетата са имали възможност да облекат войнишки камуфлаж и да сложат на главите си каската. След това са позволили на гостите си да се разходят из цялото училище и да видят кабинетите, в които те учат и стаите, в които прекарват свободното си време.
„Тази кампания няма да е последната. Докато бяхме в училището, разбрахме, че за учебния процес им е нужен проектор и ние ще продължим да събираме средства, за да им го осигурим. Ще отидем и малко преди Коледа, за да ги зарадваме с лакомства“, допълва и младши сержант Нели Славчева, логистик на рота в сектор „Военна подготовка“.
Историята на благотворителната кампания обаче е малко по-дълга. Средствата, с които резервистите са купили всички подаръци за училището, са били събрани първо за техния колега редник Георги Момчев, който е преживял лична трагедия. „Тогава събрахме средства по между си, защото искахме той да знае, че не е сам, че ние сме до него и го подкрепяме. Той прие с огромна благодарност нашата подкрепа и съпричастност, но ето сега реши, че иска да дарим парите на някой, който е повече нуждаещ се“, разказва редник Грета Антонова.
Така, по настояване на редник Момчев, резервистите стигнали до решението да вложат парите в подаръци. А идеята подаръците да отидат при децата в Русаля, е на старши лейтенант Иван Дикев, който е командир на взвод.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново