Ресторантьорите готвят протест, решават във В. Търново кога и къде

Публикувано на пн, 20 ян. 2020
712 четения

Ресторантьори и собственици на заведения от цялата страна се събират във В. Търново. В днешната среща ще участва ръководството на Българската хотелска и ресторантьорска организация (БХРА), както и председателите на всички регионални структури. Целта на форума е обсъждане и приемане на петиция, която ще бъде изпратена до Народното събрание и Министерски съвет, ще бъдат уточнени и датите на протестите на заетите в бранша, уточни Петър Стефанов, председател на БХРА – В. Търново. Едно от исканията на асоциацията, за което настояват отдавна, е намаляване на ДДС в рамките на 8-10 %, както в развитите туристически страни в Евросъюза. По този начин, от една страна, бизнесът ще бъде облекчен, а от друга, ще се повиши събираемостта на данъка и ще се прекратят порочните практики по укриване на оборот. От ресторантьорския бизнес отдавна настояват и за регламентиране на бакшиша, като се даде възможност при данъчна проверка да се посочва ориентировъчна сума, набрана от бакшиши, която може да бъде около 10 % от оборота. Това е наложително, тъй като в обекти с голяма натовареност е невъзможно служителят да следи по всяко време точно колко му е бакшишът и при проверка се налага глоба заради разминаване на наличността в касата и отчетените пари. Ресторантьорите настояват и за персонални санкции на обслужващия персонал в случаи на неиздаване на касова бележка.
Собствениците на заведения се заканват да започнат масови протести. Като начало ще започнат със символични протестни действия и поставянето на надписи на обектите.
Ако исканията им не бъдат чути, ще преминат и към ефективни стачки и затваряне на заведенията за по един ден. Ако отново няма резултат, от БХРА са категорични, че ще организират национален протест в столицата и са готови на по-крайни мерки.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново