Решено! Кубик питейна вода струва 2,50 лв.

Публикувано на чт, 3 Ян. 2019
2645 четения

2,50 лв. струва вече кубик вода за битовите абонати във Великотърнвоска област, а новата цена влезе в сила от 1 януари. Тя бе одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране в края на декември, като основна част от формулата за определяне на цената на питейната вода е инфлацията за периода от август до края на ноември, прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за водното дружество и направените от него инвестиции. Крайната цена за ВиК “Йовковци” включва три компонента – 1,72 лв. за кубик вода, 23 ст. за отвеждане на отпадъчни води и 55 ст. за пречистване или общо 2,50 лв. с включено ДДС.
Това е второто поскъпване в рамките на няколко месеца за болярите, след като от 1 август м. г. ВиК “Йовковци” въведе цена от 2,45 лв./куб.м с ДДС. По данни на КЕВР въпреки новото поскъпване на питейната вода крайната цена за битовите абонати остава под социалната поносимост, която е 3,59 лв.
С нови цени на водата са и останалите региони в страната, като най-голямото поскъпване е в Бургас с 27 ст. или 2,97 лв./куб.м. В София увеличението е с 23 ст. или 2,59 лв., за Варна цената става 3,00 лв. Най-скъпа вода ще продължават да плащат жителите на Добрич – 3,35 лв./куб.м, най-малко е оскъпяването в Пловдив, а Кърджали е единственият град, в който водата поевтинява, тъй като водното дружество не е изпълнило изискванията за инвестиции в района.
От 1 януари поскъпва и природният газ с 3,5 %, но това няма да повлияе на цените на парното и топлата вода, уверяват от КЕВР. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лв. без такси и налози.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново