Репортерът на “Янтра ДНЕС” Анатоли Петров спечели наградата “Св. Константин Кирил Философ”

Публикувано на нд, 23 юни 2019
186 четения

Спортният репортер на в. „Янтра ДНЕС” Анатоли Петров стана носител на първа награда „Св. Константин Кирил Философ” на Българската асоциация на регионалните медии (БАРМ). Тя е в категорията „Интервю” и му бе присъдена единодушно с решение на журито за интервюто му с Димитър Бербатов, публикувано на 3 декември м.г. Отличието му бе връчено на официална церемония в Казанлък, на която бяха раздадени за 16-и път годишните награди на асоциацията. На събитието присъстваха представители на всички регионални медии в страната, както и кметът на Казанлък Галина Стоянова. „За нас е чест, че сте тук, вие доказахте, че си струва да работите за регионалните медии – тези, които дават истинския облик на родния край на хората“, подчерта Галина Стоянова.

„Ако сравним думите, с които всеки ден си служим в нашите материали, с куршуми, трябва да кажем, че нашите думи поразяват, но не убиват. Те лекуват. Целта ни е да направим хората добри, а животът – ако не напълно справедлив, то поне поносим. Защото много често ние – пишещите, сме последната инстанция на бедстващото общество… Думите ни не трябва да бъдат ярки фоейрверки, които само предизвикват зрелища и заблуждават обществото. Те трябва да бъдат бронебойни патрони на истината, на достойнството – точно и ефективно да поразяват, но не да убиват, а да лекуват“, каза в словото си председателят на БАРМ Иван Бунков.

Наградата на Анатоли Петров бе връчена от Димитър Николов – досегашен член на УС на БАРМ, който на проведеното след това Общо събрание бе избран за нов председател на асоциацията.

„Радващо е, когато признанието и наградата за журналистика идват от колеги! Благодаря за избора на компетентното жури, но най-вече благодаря на нашия собственик Радослав Владев и на главните редактори на вестника през тези 20 години за доверието и свободата, която са ми давали да работя – няма по-важно нещо от това в журналистиката”, каза при получаването на наградата си Анатоли Петров. Той благодари лично за добрите думи и на разследващия журналист и единствен български носител на „Пулицър” Алексения Димитрова, която бе член на журито.

Първото място в категорията „Журналистическо разследване“ взе Божидара Ангелова от в. „Нов живот” (Кърджали), която стана и носител на Голямата награда – статуетката „Св. Константин Кирил Философ“ за своето разследване на тема „Язовир Кърджали пресъхва – кой е виновен “.

В другите конкурсни категории отличени бяха журналистите: Георги Александров от в. „Конкурент“ (Враца) за фотожурналистика, Силвия Шатърова от „Черноморски фар“ (Бургас) за коментар и Мила Кюлюмова от в. „Екип 7“ (Разград) за очерк. В. „Искра“ (Казанлък) бе отличен с почетен плакет за своя 95-и рожден ден и бе избран за нов член на БАРМ.

Учредена на 11 май 2002 г. като сдружение с идеална цел, асоциацията продължава да защитава и популяризира дейността на своите членове. 30 вестника от страната, сред които и „Янтра ДНЕС”, са обединени в нея. Журналистическата организация работи за утвърждаване на свободата на словото и за развитието на журналистиката в цялата страна.

Издателят Димитър Николов беше избран за нов председател на БАРМ с 3-годишен мандат. В Управителния съвет влязоха още Иван Бунков и Маргарита Трифонова, а за нови членове на ръководството бяха одобрени Митко Ханчев, управител на в.”Екип7″ от Разград и Иван Петров от “СъПерник”. Весела Вацева беше преизбрана за изпълнителен директор.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново