Ремонтът на улици в кв. “Варуша” зацикли

Публикувано на пн, 2 авг. 2021
613 четения

Дългоочакваният ремонт на уличната мрежа в старинния квартал “Варуша” във В. Търново зацикли и не е ясно кога евентуално ще се реализира. Това стана ясно на последното заседание на местния парламент. През 2019 г. беше обявено, че улиците, останали извън мащабния ремонт за старата част, ще бъдат обновени, за което се очаква финансиране за подмяна на ВиК инфраструктурата. При едно от посещенията си във В. Търново тогавашният регионален министър Петя Аврамова обеща, че държавата ще осигури поетапно 5 млн. лв. за ремонт на 13 улици. Обещанието беше включено и в предизборната кампания на местните избори преди две години.
През януари т. г. беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител с прогнозна стойност от 1,6 млн. лв. без ДДС за подмяна на ВиК инфраструктурата на общо 20 улици. Впоследствие процедурата беше прекратена няколко седмици по-късно. Мотивите за това са, че в прогнозната стойност на поръчката не са предвидени средства за възстановяване на уличните настилки след извършване на подмяната на тръбите. Темата за състоянието на улиците във “Варуша” за пореден път беше дискутирана и в залата на Великотърновския общински съвет.
“Откакто съм общински съветник, периодично поставям на Вашето внимание проблемите на кв. “Варуша”. За последните 3 г. поне три пъти съм Ви задавала въпроси за състоянието на улиците в квартала. А Вие уверено ми отговаряхте, че “всеки момент” ще започне проектиране и ремонт на улиците, останали извън обхвата на проект “Привлекателна и автентична градска среда на гр. Велико Търново”, заяви Валерия Дончева от групата на “БСП, АБВ и Движение 21”
И попита какво е станало с обещаните средства за ремонт на улиците в квартала и какво е направил кметът Даниел Панов за решаването на проблема като градоначалник, председател на НСОРБ и на областната структура на ГЕРБ.
“Отчитайки важността за града и обществената значимост и приключилото изпълнение на проекта “Привлекателна и автентична градска среда на гр. Велико Търново”, многократно през 2019 г. съм поставял проблема пред ръководстото на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за необходимостта от допълнителни средства за възстановяване и изграждане на транспортната инфраструктура и по останалите улици в старата градска част”, заяви Даниел Панов. Той уточни, че е изготвен проект от ВиК дружеството, който е част от основния проект за ремонт на въпросните улици, внесен в МРРБ за одобрение и финансиране. “Специалисти от Дирекция “Строителство и устройство на територията” изготвиха количествено-стойностни сметки за ремонтните дейности на въпросните улици. За възстановяване на цялостната улична настилка на обекта са необходими 7,5 млн. лв. с ДДС. Ремонтни дейности по тези улици не са извършвани от десетки години, а по някои вероятно и от тяхното изграждане. Община В. Търново няма финансова възможност да реши този въпрос. Затова като кмет съм изпратил проекта в МРРБ. В тази връзка през февруари т.г. имаме изпратено писмо в регионалното министерство с подновяване на искането за необходимостта от отпускане на целеви средства от централния бюджет за извършване на неотложните ремонтни дейности на транспортната инфраструктура на старата градска част на В. Търново”, каза още кметът Панов. Той уточни, че след осигуряване на необходимите средства ще започне и неговото изпълнение. Кога ще се случи това обаче, все още не е ясно.
“След всяко едно питане излиза така, че всеки момент започва решаването на проблема. Само че минават месец, два, година, две, три и затова и ние задаваме едни и същи въпроси през определен период от време. Може би едно честно признаване, че няма средства и ще се търсят възможности, донякъде ще подейства като извинение към хората, които получаваха обещания като това за газификация и електобуси, които ще обслужват квартала”, коментира Валерия Дончева.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново