Рекордно ниски добиви на пшеницата, може да останем без хляб

Публикувано на пт, 10 Юли 2020
4046 четения

Рекордно ниски добиви отчитат земеделците в региона в сравнение с предходната година. Основната причина за това е сушата, която се отрази най-тежко на пшеницата и ечемика. Заради слабата реколта на много места жътвата вече е приключила или е към края си. В горнооряховското село Поликраище земеделската кооперация отчита средни добиви между 360-380 кг от декар при над 800 кг от миналогодишната кампания.
“За 12 г. не помня да е имало толкова лоша година с такива ниски добиви. Ударът върху производителите е много голям, при положение че инвестираме и се стремим да правим не само високодобивно, но и висококачествено земеделие. А по-лошото е, че ако до края на юли не завали дъжд, не можем да очакваме добра реколта и от царевицата. Слънчогледът е по-топлолюбива и сухолюбива култура, но засушаването се отразява тежко на царевицата, на която много от фермерите са заложили тази година”, заяви Марин Богомилов, председател на ППК “Росица – Поликраище”. Допълва, че от засетите 4000 дка пшеница комбайните на кооперацията са приключили работа за 8 дни, докато в предходните години са жънали по две седмици.
При ечемика ситуацията е малко по-добра и добивите са по-високи. Средното количество от декар е 648 кг или с около 100 кг по-малко спрямо 2019 г. За съжаление през последните години площите с ечемик стават все по-малко. Причината е, че изкупната цена на ечемика остана трайно ниска през годините, а от друга страна пивоварите почти изчезнаха от пазара. Повечето използват заместващи суровини, а останалите, които купуват, търсят показатели, които много рядко се срещат и в повечето случаи пивоварният ечемик отива за фураж”, обяснява Марин Богомилов.
Ниски добиви отчитат и във великотърновските села Никюп, Ресен и Хотница. На места добивите от пшеница са около 400 кг от декар. Средният добив в Никюп е 560 кг/дка при 830 кг/дка за предходната година. Местната кооперация е заложила на 2450 дка пшеница, докато при ечемика са засели само един блок. Към момента цените на зърното все още не са утвърдени, тъй като производителите търсят по-високи стойности, а прекупвачите искат да купят на по-ниски.
Не е ясно и дали тези ниски добиви ще се отразят на цената на хляба, но не е изключено тя да се повиши, коментира от бранша.
“Тази година цените на пшеницата вървят между 290 и 300 лв., но много от колегите също чакат по-добри цени. Миналата година бяха по-ниски от сегашните, но тогава пък добивите бяха по-високи”, коментира Николай Николов, председател на ЧЗК “Плодородие – 95” в Никюп. Той също е песимист относно очакванията за пролетниците и липсата на дъжд.
Подобна е ситуацията и в други области на страната. В Добруджа, която е “Житницата на България”, добивите също са изключително ниски, а поройните дъждове от последните седмици допълнително са увредили реколтата. От първите влизания на комбайните са прибрани средно около 300 кг жито от декар. Най-тежко е положението в крайморските общини, където добивите са под 100 кг/дка. Държавата обаче плаща обезщетение само за напълно пропаднали площи.
Според местните зърнопроизводители загубите от пшеницата няма да бъдат компенсирани с тези от слънчогледа и царевицата. “Настоящата година ще се отрази върху инвестициите и по-дългосрочните планове за развитие на всички. Загубите няма да могат да се компенсират, тъй като пшеницата във всички стопанства е едно от основните пера и е с най-много площи”, каза още Марин Богомилов.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново