Регионалната библиотека предлага свободно своята Дигитална културна съкровищница

Публикувано на пн, 23 Мар. 2020
2201 четения

 

Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във В. Търново предлага свободно своята Дигитална културна съкровищница „Север+“. В нея са включени колекции на редица институции от Централна и Северна България, както и на библиотеката в гр. Брашов, Румъния.

Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ предоставя на читателите над 1 300 дигитализирани заглавия. Те са предимно от периода на българското Възраждане. Освен за специалистите изследователи – езиковеди, литератори, историци и др., този фонд предоставя уникален шанс на всеки българин да се докосне до корените на своя език, писменост и култура. Така той може да се потопи в духа на XIX век и да съпреживее подема на просветното дело, приканват от библиотеката.

„Тук ще откриете първото издание на прочутия “Буквар с различни поучения” на д-р Петър Берон, по-известен като “Рибния буквар”. Ще се запознаете с първия превод на “Берлинский договор и неговата основа Св. Стефанский прелиминарен договор”. Не е подмината и особено дискутираната тема днес – “Гигиена /наука за сохранение на здравието/”. За принудително затворените вкъщи дядо Славейков препоръчва своята “Готварска книга или Наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи”, поразително актуална и в днешната българска кухня“, поясняват библиотекарите.

За любителите на периодични издания са подготвени близо 300 заглавия на вестници и списания, в голямата си част издавани в периода от Освобождението до 1944 г. Зад това на пръв поглед не особено внушително число се крият стотици годишници, десетки хиляди броеве и стотици хиляди страници, сканирани и обработени в модерния Дигитален център на библиотеката. В качеството си на Трето национално хранилище на периодичните издания на България, РНБ „П. Р. Славейков“ притежава уникален информационен масив с непреходна историческо-изследователска стойност. Не малка част от съхраняваните заглавия вече са библиографска рядкост. Други издания от регионалната преса, единични листи и юбилейни броеве представляват особено ценни извори за краеведски проучвания. Само тук може да се проследи и течението на “Държавен вестник” от самото му начало на 28.07.1879 г. до първите години на XX в. (засега).

„Ще оставим на вас да откриете и други интересни попадения в нашите колекции – картини съгражданина ни Илия Петров, документален архив на недвижими паметници на културата във В. Търново, както и да се запознаете чрез серия фотоси с бита и обичаите на различните групи на ромския етнос“, предлагат от библиотеката.

Търсещите литература от по-нови времена също не са пренебрегнати. За тях е подготвена допълнителна функция в онлайн каталога. Всяко налично заглавие, за което се открие дигитализирано копие някъде в интернет пространството, получава препратка “Чети онлайн”. Последването ѝ отвежда посетителя до съответния сайт, където може да използва електронно копие на търсената книга. Тези дигитални копия не са създадени и не се съхраняват в техническата инфраструктура на Регионалната библиотека. Те са резултат от индивидуални инициативи на потребители на глобалната мрежа.

 

Достъп до Дигиталната културна съкровищница “Север +”: http://sever.libraryvt.com/

 

Достъп до онлайн каталога на библиотеката: https://opac.libraryvt.com/

loading...
Пътни строежи - Велико Търново