РБ “П. Р. Славейков” със сертификат за достъпна архитектурна среда

Публикувано на ср, 25 сеп. 2019
130 четения

Сертификат за изградена достъпна архитектурна среда получи Регионална библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново. Новият директор на културната институция доц.
д-р Калина Иванова получи наградата от председателя на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева.
Комисията изследва достъпността на градската инфраструктура и архитектура и сградите на публичните институции в рамките на националната инициатива “Достъпна България”. Освен препоръки за неотговарящите на изискванията обекти, организацията отличи най-добрите практики и прояви на социална отговорност.
Търновската библиотека обслужва посетители с двигателни затруднения от 2007 г. посредством изградения външен панорамен асансьор. Проектът е финансиран от Агенцията за хора с увреждания и е първият по рода си в Централна Северна България.
“От четирите сгради, с които разполага библиотеката, остава да направим подход за хора с увреждания само във филиал “Славейче” в кв. “Колю Фичето”, където се помещава детският и средношколски отдел. Въпреки че там има едва 2-3 стъпала, предвиждаме да осигурим по-лесен достъп и за инвалидни колички. Искам да подчертая, че филиалът ни в кв. “Бузлуджа” е адаптиран дори за незрящи, като там сме осигурили специализиран библиотечен софтуер и др. улеснения за тях”, поясни Иванова.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново