Разпилени по целия свят, наследниците на Бачо Киро пазят жив родовия корен

Публикувано на пт, 4 апр. 2014
1945 четения

Наследниците на Бачо Киро правят свое родословно дърво.

Родословно дърво свързва оперната певица Александрина Пендачанска, войводата от Бяла черква и Александър Дюма-син

Колкото и причудливо да изглежда, внук на Бачо Киро се сродява с внучка на Александър Дюма-син. Наследници на даскала са оперната прима Александрина Пендачанска и композиторът Андрей Дреников. Родословното дърво на видния книжовник и днес се съхранява в музея на Бяла черква. Корените тръгват от неговата майка баба Цона.
Майката на Бачо Киро – Цона Добрева, е родена 1818 г. в село Мусина, но мащехата й я тормозела толкова много, че младото момиче едва 17-годишно избягва в днешната Бяла черква, тогава село Горни Турчета. На новото място Цона се жени за родения две години преди нея Петър Занев. Мъжът умира през 1841 г., когато синът им Бачо Киро е едва на 6 години. След това баба Цона се жени втори път за Трифон Боев, който е родом от близкото до Сухиндол село Коевци. От втория си брак майката на Бачо Киро има още 3 деца – две момчета и едно момиче. Любопитно е, че и двамата природени братя на даскала – поп Гавраил Трифонов и Христо Иринчев, са участвали в четата, която се сражава в Дряновския манастир и намират смъртта си в битката там. Съпругът на сестра им Анка Трифонова, също се е бил в четата на Поп Харитон, а по-късно е участвал и в опълчението.
Бачо Киро се жени за Николина Тончева. От нея възрожденецът има 4 деца – Мария, Ирина, Димитрина и Теодосий. Майката умира и Бачо Киро се жени втори път за Неделя Келешева, също от Бяла черква. С нея имат още едно дете – Любен.
Дъщерята на даскала – Мария, има две деца. Историческите справки показват, че тя е живяла в Летница. Първият й съпруг също е бил четник и е загинал в боевете.
Ирина е второ дете в семейството на Бачо Киро и първата му съпруга. Тя получава начално образование в Бяла черква, а след това и в девическия отдел на Габровската гимназия. Обучението й се заплаща частично от белочерковската черковно-училищна община с условието тя да стане учителка в Бяла черква. По всеобщо мнение Ирина е най-интелигентното дете на Бачо Киро. Тя става учителка в родното си село през 1875 г. Непосредствено преди Априлското въстание е сгодена за Тодор Лефтеров, завършил колеж в Англия, учител в съседното село Михалци. Лефтеров е участник в Дряновската епопея, заловен е жив и е заклан по заповед на Фазлъ паша. След 1880 г. Ирина напуска Бяла черква и се преселва в с. Летница. В същото село (днес град) е омъжена по-голямата й сестра – Мария. Там Ирина се запознава с Тодор Тотев, син на войводата Филип Тотю. През 1886 г. се женят, ражда им се син, кръстен на дядо си Филип. Но детето умира на около 2-годишна възраст. Бракът й с Тодор Тотев не може да се нарече щастлив. Тодор води разпуснат живот, често е пиян. През 1889 г. семейството се преселва в София, където Ирина работи като учителка, а Тодор Тотев е назначен от Стефан Стамболов за полицейски пристав. След падането на Стамболов от власт, Тодор Тотев е осъден на 6 г. затвор. Ирина се завръща в Летница, където през 1897 г. умира от туберкулоза. Погребана е в двора на църквата в гр. Летница.
Синът на Бачо Киро – Теодосий, се жени за варненка. Те имат 4 деца – Сия, която умира като бебе, Люба, Петър и Мария. Петър е имал едно дете, което умира. Внукът на Бачо Киро дарява много документи, свързани с рода им.
Най-интересна е историята на Бачо-Кировата дъщеря Димитра, която се жени за Петър Даскалов. Той имал дете от първия си брак на име Андрей на две години. След това Димитра и Петър имат още три деца – Теодоси, Христо и Денка.
Андрей Даскалов се жени за Валери Дюма, дъщеря на Сципион, един от извънбрачните синове на Александър Дюма-син. Семейство Даскалови, което има три деца, се установява в Берковица, където пък по същото време живее Иван Вазов Олга Даскалова се занимава цял живот с педагогика, литература и поезия. Тя има трима синове, единият е Спиридон – инженер и поет. Той е бащата на Олга Гюрковска – наричана “красива девойка със сини очи и кадифен глас”, оперна певица. През 1993 г. тя печели конкурс за специализация в университета в Питсбърг, САЩ. От няколко години е певица на френското радио. Втората дъщеря на Валери Дюма и Андрей Даскалов е Вера, пианистка и клавирен педагог. Тя е майката на прочутата оперна певица Валери Попова (от брака си със Саша Попов – цигулков виртуоз и световноизвестен диригент). Дъщеря на Валери Попова е Александрина Пендачанска. От 1989 г. до сега Пендачанска пее в едни от най-престижните оперни театри във Виена, Париж, Берлин, Ню Йорк, Рим, Брюксел, Вашингтон, Хамбург, Москва, Торино, Неапол, Санта Фе, Брегенц, Монте Карло, Пезаро, Тел Авив и много други.
Най-малката сестра на Олга и Вера е Жана Дреникова – пианистка, корепетитор на Музикалния театър и на операта във Фленсбург (Германия). Тя е омъжена за концертмайстора на Софийската филхармония и на Театро Массимо в Палермо – Петко Дреников. Това са родителите на известните музиканти и композитори Иван Дреников и Андрей Дреников – родственици освен на Бачо Киро и на Александър Дюма и на командира на Военновъздушните войски на България до 1944 г. полк. Георги Дреников.
Синът на баба Димитра и Петър Даскалов Теодосий Даскалов е военен министър в периода 1938-1942 в кабинета на Богдан Филов и е убит от народната власт през февруари 1845 г. Внучката на Бачо Киро Денка се жени в Дупница, където и до днес живеят нейните наследници.
Разпилени по целия свят, наследниците на Бачо Киро пазят жив и до днес родовия корен. Голяма част от тях успяват да се съберат през 2005 г. на родова среща в Бяла черква, когато са чествани 170 г. от рождението на даскала.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново