Районният съд във В. Търново отмени 9 акта на частната кардиология

Публикувано на вт, 8 Ян. 2013
368 четения

Районният съд във В. Търново отмени 9 наказателни постановления на РЗОК, наложени за нарушения на частната кардиология. Санкциите са на обща стойност от 3200 лв.
Магистратите са преценили, че направените нарушения са маловажни на фона на извършената цялостна дейност на болницата, след като съдебните експерти са проверили над 500 досиета на пациенти. Според касата обаче в пет от случаите при лечението на болни с остра сърдечна недостатъчност и поставяне на стент медиците не са изготвили фиш за дехоспитализация и определяне на следболничен режим. Това е неразделна част от медицинската документация и липсата на фиш се смята за нарушение, твърдят от РЗОК.
За останалите четири случаи здравната каса е установила, че има разлика между поставената диагноза и последвалите епикризи. Но тъй като няма данни кардиологията да е извършвала други нарушения по Закона за здравното осигуряване, и редът на документооборота е засегнат в незначителна степен, съдиите са преценили, че наложените наказания са незаконосъобразни.
Решението на Районния съд от 2 януари 2013 г. подлежи на обжалване пред Административен съд.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново