Расте интересът към покупката на селски имоти

Публикувано на чт, 14 ян. 2021
10931 четения

Британците вече ще купуват къщи у нас само ако имат фирма

Интересът към закупуването на имоти в селата около В. Търново става все по-голям, а брокерите очакват тенденцията да се задържи и през следващите години. Най-голям е интересът към населените места до общинските центрове и областния град, а основните критерии при избора на къща са добрата транспортна връзка, наличието на качествен интернет, магазини, аптека и др.
“Интересът към подобна инвестиция наистина е голям. Най-хубавите имоти се разпродадоха бързо и дори вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти. Продадоха се дори къщи, които стояха на пазара в продължение на 8-10 г. Банките също станаха по-гъвкави в отпускането на кредити за подобни имоти”, заяви Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс”.
Търсенето на селски къщи е предимно от хора, упражняващи свободни професии и от семейства с деца, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за “бягство” на село. Други пък се ориентират за постоянно пребиваване и предпочитат да не плащат квартири в града или покупката на апартамент, а да вложат средства в къща на село. Най-търсени са готовите за живеене имоти в диапазона между 40 000 и 60 000 евро.
Засилен интерес през последните месеци имаше и от страна на британските граждани, тъй като след излизането на Великобритания от Европейския съюз на 1 януари 2021 г., вече има нови правила за закупуването на земя у нас. Причината е, че англичаните се водят граждани на трета държава и според Конституцията нямат право да придобиват земя. Затова, ако искат да си купят къща с двор у нас, ще трябва да регистрират фирма, така както беше преди влизането на България в ЕС. “Самата процедура за това отнема няколко дни, но по-скоро ще демотивира англичаните да купуват имоти у нас. Надяваме се това да се промени или да се постигне някакво споразумение, но това едва ли ще се случи в близките месеци”, прогнозира Калоян Ганев. По думите му това е и причината последната една година да има голям интерес от страна на англичани към покупката на селски имоти не само, за да се избегнат новите изисквания, а и за да могат да получат документ за краткосрочно или дългосрочно пребиваване в страната, което ще им отвори вратите за пътуване.
“Въпреки ограниченията и карантините много хора си купиха имоти в периода от май до декември. Имахме сделка дори на 31 декември, за да може да мине по “старите” правила. Някои клиенти дори си купуваха къщи на сляпо, т. е. без огледи на имота, което не се е случвало от години”, допълва Калоян Ганев.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново