Радина Венкова спечели градското състезание по правопис „Буквоплет“

Публикувано на сб, 1 апр. 2023
1175 четения

Радина Венкова е големият победител във второто градско състезание по правопис на български език „Буквоплет“, което се проведе днес във В. Търново. След близо 3-часова оспорвана надпревара, второкласничката от ОУ „Димитър Благоев“ в старата столица, с класен ръководител Людмила Тодорова, пребори конкуренцията на 24 отличени нейни връстници от 8 училища в болярския град: СУ „Емилиян Станев“, СУ „Вела Благоева“, СУ „Владимир Комаров“, СУ „Г. С. Раковски“, ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Димитър Благоев“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Нейна подгласничка стана Марая Валентинова от ОУ „П. Р. Славейков“, като двете ще представят В. Търново във финалния етап на националното състезание, което ще се проведе на 30 април в Пловдив.

Читалнята на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ се оказа тясна да побере участниците и всички останали, които бяха дошли да ги подкрепят.  Състезанието премина в три кръга, като първоначално беше изтеглен жребии за реда на явяване. В първия децата трябваше да казват буква по буква как се пише изтеглената от тях дума, като в него след няколко завъртания отпаднаха 15 грешно отговорили ученика. Във втория етап освен да спелуват думата, участниците трябваше да съставят и изречение с нея, като тук още 7 ученика напуснаха играта. В третия кръг Радина и Марая си оспорваха първото място, като краен победител излезе второкласничката от ОУ „Димитър Благоев“. Знанията на участниците оценява жури в състав: председател – проф. дпн Марианна Мандева, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, проф. д-р Божанка Моцинова , представител на Лйънс клубовете в града и доц. д-р Калина Иванова, директор на РБ „ П. Р. Славейков“.

Победителите получиха грамоти за първо и второ място и големи награди за своите постижения, а всички останали – грамоти за участие и поощрителни награди. За доброто настроение и отмора между отделните кръгове се погрижи фокусникът Ник Меджик.

„С това събитие имаме за цел да привлечем вниманието на децата върху правилното изписване и разбиране на думите, за да могат да ги използват както трябва в своите изречения, да ги приканим да прекарват повече време с книгата и то не само с художествената, а и с научно-популярната, за да обогатяват своята реч. Също така те ще се научат да се представят пред публика, което също е много важно и се упражнява в много училища по света“, каза водещата на състезанието Галина Генчева, паст президент и учредител на „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“, а също така учител в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в старата столица. Тя припомни, че състезанието „Буквоплет“ е създадено в Русе през 2016 г., където за първи път се провежда в училище „Любен Каравелов“, а след големия интерес към него се разраства и обхваща цялата страна.

„Преди много години, когато са живели нашите прабаби и прадядовци, не е имало българска държава, български книги и учебници. Затова тогава хората, самостоятелно и задружно, са строили училища, църкви и читалища. Те са преживявали и оцелявали благодарение на своя език и своята вяра. Затова продължавайте да учите българския език, да ходите в библиотеката и да четете книги. Аз съм впечатлен от това, което показахте днес, защото не очаквах, че толкова добре знаете езика и толкова добре се справяте с него. Така България ще я има“, каза след състезанието специалният гост Веселин Георгиев, паст дистрикт управител на дистрикт 130, който добави, че според него всички 24 участника са своеобразни победители. На събитието присъстваха още: Розалина Панова, президент на основния организатор на състезанието – „Лайънс клуб Велико Търново Янтар“ и представители на клубовете – съорганизатори: Филип Маринов, президент на „Лайънс Клуб Велико Търново“ и Николай Ценков, президент на „Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси“. Събитието се осъществи благодарение на съдействието на РБ „ Петко Р. Славейков“ в старата столица.

В състезанието, освен двете победителки, взеха участие: Боян Георгиев, Катерина Павлова, София Александрова, Венелин Карастоянов, Цветелина Димитрова, Радостин Теодоридис, Дария Стоянова, Верена Симова, Аделина Иванова, Калоян Цветанов, Сияна Бялкова, Катерина Неделчева, Теодора Събева, Калин Георгиев, Мина Папазова, Мариян Караиванов, Боян Дончев, Пламена Александрова, Калина Братанова, Габриела Лисикова, Иван Георгиев и Ема Василева.

Николай ВЕНКОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново