Ради, който е със 100 % инвалидност, ще държи матура у дома

Публикувано на пн, 5 Дек. 2022
553 четения

19-годишният Радослав Борисов от В. Търново, който страда от мускулна дистрофия и е със 100 % инвалидност, ще се яви на матура у дома и ще може да получи диплома за средно образование. Това сподели за “Янтра ДНЕС” неговата майка Светла Цанева. Припомняме, че именно липсата на диплома попречи на Ради да продължи образованието си в специалността “Археология” или “История”.
А причината да няма диплома е, че не се е явил на държавните изпити в училище, тъй като е прикован на легло и често се налага да използва кислороден апарат. От училището получават отказ матурите да се проведат вкъщи, отрицателен отговор им дават и от Министерство на образованието след телефонно обаждане. Така от Старопрестолната гимназия по икономика Ради получава само удостоверение за завършено средно образование.
Случаят предизвика широк обществен отзвук, а от Регионалното управление на образованието във В. Търново информираха, че не са били запознати с казуса, но ще поискат специално разрешение от Министерство на образованието Ради да държи матурата по Български език и литература у дома. За практическия изпит по счетоводство обаче ще се наложи да бъде на територията на училището, но въпреки това ще бъде направено всичко възможно момчето да се яви и на него.
Междувременно стана ясно, че от ВТУ са запазили място за Ради в специалността “Археология”. Така, ако получи диплома догодина, Радослав ще може да запише желаната от него специалност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново