Работници в промишлеността, шофьори и строители са сред най-търсените кадри

Публикувано на чт, 18 май 2023
91 четения

1518 са регистрираните безработни лица през април в Дирекция “Бюро по труда” – Велико Търново. Те са с 81 по-малко спрямо месец март и с 36 лица по-малко от регистрираните през месец април предходната година. За ползване на посредничеството и услугите на бюрото по труда през месеца са се регистрирали нови 186 безработни лица, както и 4 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери. През април трудовите посредници са успели да активират 25 неактивни лица за регистрация на борсата.
3,8 % е равнището на регистрираната безработица за дирекцията при 5,3 на сто за област В. Търново и 5,2 % за страната. Най-висока е в община Златарица – 13,5 %, и в община Елена – 11,5 на сто. В община В. Търново равнището на безработица е 2,9 %.
През април работа са започнали 204 души, отчитат от бюрото по труда. Най-много са наетите в сферата на държавното управление – близо 36 %, добивната и преработваща промишленост – 24 на сто, търговия и ремонт на автомобили – близо 14 на сто, хотелиерство и ресторантьорство – 10 %, и др. Четири лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своята нова позиция чрез дирекцията.
На субсидирани работни места са започнали 14 безработни от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.
Продължава търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през месец април са 163. Най-голямо търсене има на работници за преработващата промишленост (34 %), селско, горско и рибно стопанство (15 %), транспорт (12 %), държавно управление (11 %) и др.
Най-търсените от бизнеса професии продължават да са персонал, зает в сферата на услугите, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, персонал, осигуряващ сигурност и защита, шофьори, работници по събиране на отпадъци и за производство на храни, облекло, дървени изделия и др.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново