Работници от региона се включиха в националния протест в София

Публикувано на чт, 28 Ное. 2019
113 четения

Над 20 души от Велико Търново и региона, които работят в различни сфери, се включиха в националния предупредителен митинг-шествие в София. Той бе организиран от КТ “Подкрепа” заради предложението първият ден от болничния да е за сметка на работника. В столицата се събраха близо 3000 души, работници от различни предприятия в страната, включително и от лясковския завод “Аркус”. Шествието премина под надслов “Болните работници не са престъпници!”. Протестиращите затвориха бул. “Цар Освободител” и други ключови артерии в центъра на столицата.
“Шествието завърши пред Министерски съвет. Там призовахме г-н Бойко Борисов да помисли за работниците и за това, че 25 стотинки за нощен труд е безкрайно унизително заплащане. Ние се срамуваме от това пред нашите европейски социални партньори. Засегнахме и проблема с пенсиите и всички социални недъзи на системата”, заяви Дешка Мандикова, областен председател на СРС “Подкрепа” във Велико Търново. Въпреки скандиранията пред институциите и пред КРИБ, никой не дойде, за да разговаря с протестиращите, които се шегуваха, че са излезли в първия ден от болничния си отпуск.
Декларации с исканията на синдиката бяха внесени в Народното събрание и в Министерски съвет. Едно от основните искания е работодателите да плащат първите пет дни от болничните, а не 70 % за три дни, както е в момента.
“Това беше предупредителен протест и няма да отстъпим от нашите искания”, каза още Дешка Мандикова.
От КТ “Подкрепа” обявиха още, че не приемат опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху работещите или на НОИ. Според тях фонд “Общо заболяване и майчинство” изплаща както болничните, така и майчинството, а то за трета поредна година е 380 лв. с аргумента, че няма достатъчно средства в специализирания фонд на НОИ. От КТ “Подкрепа” смятат, че фондът ще увеличи дефицита, ако се натовари НОИ с отговорността да покрива и първите дни от болничните, а майките и техните деца ще продължават да са принудени да живеят в бедност.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново