Работилница за мъниста и декупаж събра малки и големи край Асеневци

Публикувано на пн, 9 сеп. 2013
600 четения

Плетене с мъниста, изработване на апликирани картички и различни предмети в декупажна техника имаха възможност да усвоят през почивните дни десетки малки и пораснали търновци. Първата по рода си работилница на открито за любителите на приложни изкуства се проведе до Художествена галерия “Борис Денев”.
Голям интерес за посетителите предизвика декупажът, а основен гид в необятния свят на това изкуство бе Яна Медникарова от Велико Търново. “Тази техника се използва за разкрасяване на стари предмети, но може да се използва и за нови. Техниката е проста – избираме цветен мотив от салфетка, който след това внимателно трябва да скъсаме или да изрежем. Слага се лепило върху повърхността върху, която се слага салфатката. След като изсъхне, се поставя лак. Може да се сложи и структурна паста, контури в различни цветове. Нещата могат да стават както на всеки му харесва и фантазията му позволи”, обяснява Яна. Тя самата се занимава с това приложно изкуство от две години и признава, че обича да експериментира. Последните красоти, които е направила, са върху рамките на картини. И допълва, че с ефектни салфекти могат да бъдат освежени стари мебели, чаши, чинии, прибори, кутии и какво ли още не.
Малките приложници бяха привлечени от плетенето с мъниста. Някои от тях за първи път сами изработиха свои гривни и гердани от шарени камъчета. Не по-малко беше предизвикателството за малки и големи в рисуването на хартиени фенери.
Работилница “Деко” край паметника “Асеневци” е част от проекта “Арт лято 2013” на клуб “Мелон” във Велико Търново и бе съвместна инициатива с магазин за художници “Гамма”. Основна цел на проекта е създаването на постоянна сцена за културни прояви в пространството на Боруна. Той се реализира с подкрепата на Община Велико Търново и е част от събитията в подкрепа на кандидатурата на старата столица за европейска столица на културата през 2019 година.
В празничната вечер в Деня на Съединението на откритата сцена на “Арт лято” звуча алтернативен рок. Специални гости на меломаните във Велико Търново бяха музикантите от берлинската рок банда “Placid Revival”. Групата представлява уникална сплав от разнородни култури и личности. Вокалът Мани е от Намибия, соло китарисът Цецо е българин, E.J. на бас и бек-вокали е грък, а Крис (ударни) и Ханзи (ритъм китара и бек-вокали) са съответно от Централна и Южна Германия. Многообразието на характери в групата се предава на композициите им и техния пърформанс. Групата залага на силата, откритостта и честността на класическия рок саунд, зарежда го мисли и емоции на нашето съвремие и така създава своята версия на това, което те наричат просто “Rock’n’Roll…”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново