Пустеещи сгради посрещат туристите във Велико Търново

Публикувано на пт, 12 Юли 2019
1570 четения

Пустеещи сгради с олющени и одраскани фасади са едно от първите неща, които виждат туристите от близо и далеч, дошли да разгледат забележителностите на българската столица от времето на Асеневци. Някои от къщите са в лошо конструктивно състояние и спешно се нуждаят от ремонт, видя екип на “Янтра ДНЕС”.
Улица “Стефан Стамболов” в старата част на В. Търново продължава да опустява. Около 30 са затворените помещения, които някога са били магазини или заведения. Имаш усещането, че някой от тях всеки момент ще рухнат, затова много пешеходци предпочитат да преминат на отсрещния тротоар, където ги дебнат по-малко опасности. На много от постройките се виждат графити, изрисувани от “талантливи” младежи, които най-вероятно са решили да “творят” след някоя и друга чашка.
В критично състояние са доста сгради на ул. “Стефан Стамболов”, ул. “Опълченска”, ул. “Никола Пиколо”, по ул. “Гурко”. Според архитектите половината от къщите след паметника на Стамболов са за събаряне, но това почти е мисия невъзможна, защото Старият град е с особен статут. С постановление на Министерски съвет № 506 от 27.12.1955 г. част от В. Търново е обявена за музеен резерват, започващ от Паметника на обесените. Не вървят и магазините в тази част на града. От време на време се появяват ентусиасти, които решават да развиват търговия, но бързо затварят, защото с оборота не успяват да покрият разходите за наем, заплата на продавач и консумативи. Според архитекти и представители на агенции за недвижими имоти проблемът с обезлюдяването в старата част на В. Търново може да се реши, ако ул. “Ст. Стамболов” бъде затворена за движение на автомобили и стане пешеходна зона.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново