Пускат безплатен интернет на Царевец и в парковете

Публикувано на вт, 11 Дек. 2018
981 четения

В парковете във Велико Търново и на крепостта “Царевец” ще имат безплатно интернет покритие. Това ще позволи на многобройните туристи да споделят онлайн снимки с близки и приятели. Мрежата ще бъде изградена с парите, които Община Велико Търново ще получи по схемата “WiFi4EU” на Европейската комисия. Старата столица е сред 113-те общини в страната, които бяха одобрени за ваучери в размер на 15 000 евро за изграждане на високоскоростна безжична интернет връзка на обществени места.
Освен Велико Търново средства по схемата ще получат още общините Лясковец и Павликени. Схемата “WiFi4EU” бе отворена на 7 ноември точно в 13,00 ч. централно европейско време, като подборът е направен на принципа “първи подал, първи спечелил”. До края на годината се очаква победителите да подпишат споразумение с ЕК за получаване на ваучерите. След това имат срок от 18 месеца, в който трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет.
Ваучерът ще покрие разходите за оборудване и инсталиране на точки за Wi-Fi достъп, като общините са задължени да плащат за връзката (абонамента за интернет) и поддръжката на оборудването, за да предлагат безплатен и бърз интернет за период от поне 3 години.
В следващите 2 г. ще бъдат отправени още 3 покани за кандидатстване по WiFi4EU – приблизително по една на всеки 6 месеца. Спонсорираните мрежи ще бъдат безплатни, без реклами и без събиране на лични данни.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново