Психолози поеха спасените при пожар деца

Публикувано на пт, 29 май 2020
171 четения

Психолози ще работят с трите деца, които по чудо бяха спасени при пожар в жилище в кв. “Чолаковци” във В. Търново. В момента малчуганите остават за няколко дни под наблюдение в педиатрията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”. Момиченцето на 5 години и двете му братчета – на 8 и 10 г., са в добро общо състояние. Още при постъпването им в болницата са направени инхалации. Заедно с тях в отделението е настанена и майка им.
Инцидентът стана в сряда следобед в общинско жилище, намиращо се на последния шести етаж на жилищен блок на ул.“Бяла Бона”. Съседи подават сигнал на телефон 112, след като забелязват излизащия от жилището дим. На мястото веднага пристигат два пожарни автомобила с деветима огнеборци, които успяват бързо да изведат уплашените деца, потърсили спасение на терасата. По време на пожара малчуганите били оставени сами в апартамента. Все още не са ясни причините, довели до инцидента. Огънят е причинил сериозни щети и към момента жилището е негодно за обитаване.
Трите деца се отглеждат само от майката, тъй като бащата от няколко месеца не живее с тях. “В момента проучваме възможността след изписването им от болницата бащата и близкият роднински кръг да поемат грижите за децата. На този етап все още не сме установили тази възможност, но продължаваме с проучванията, имайки предвид, че за тях е най-добре да не бъдат отделяни от семейството. След като се изчерпи тази възможност, ще търсим вариант за настаняването им временно извън семейния кръг, за да запазим живота и здравето на децата”, заяви Мариета Гъркова, началник Отдел “Закрила на детето” – В. Търново. Майката на децата ще бъде насочена към услуга в общността, за да работят с нея специалисти за повишаване на родителските ѝ умения. Ще бъде работено и с децата до момента, в който се установи, че майката има възможност да поеме отново грижите за тях. Това не е първият случай, в който служители на Отдел “Закрила на детето” получават сигнал за семейството. През 2015 г. при социалните постъпва сигнал относно качеството на грижи за децата, заради което са насочени към Центъра за обществена подкрепа. През 2016 г. след установяване на подобряване на родителския капацитет от страна на майката случаят е приключен. Оттогава до инцидента с пожара не са постъпвали други сигнали, уточниха от отдела.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново